Радницима фарме “Фармланд” измирено 70 одсто дуга за плате

Милијана Латиновић
Радницима фарме “Фармланд” измирено 70 одсто дуга за плате

Бањалука - Ситуација у некадашњој Говедарској фарми “Фармланд” из Нове Тополе почела се распетљавати јер је у неколико јавних продаја заплијењених ствари обезбијеђен новац и измирено 70 одсто дуга према радницима на основу нето плата, а до краја године очекује се исплата и преосталог износа.

Потврдила је то јуче за “Глас Српске” адвокат Мирослава Дринић која заступа 56 бивших радника тог пропалог предузећа.

- Од првог пописа имовине до данас одржано је неколико лицитација и јавних погодби на којима смо сакупили нешто новца и до сада је радницима исплаћено 70 одсто нето плата које им је предузеће дуговало. Преостало је још да им измири остатак дуга за плате и порезе и доприносе - рекла је Дринићева.

Додала је да још нису успјели продати све пописане ствари у кругу предузећа, те да су преостале ствари у прилично лошем стању.

- Недавно смо пописали и један покретни објекат, ријеч је о монтажној штали за коју чекамо купца. Ако то успијемо продати мислим да ћемо моћи измирити и преосталих 30 одсто дуга за плате - истакла је она.

Иако је власник предузећа “Агроцентар Лијевче” Дарко Секимић ставио катанац на улаз у “Фармланд”, како би осигурао машину коју је купио на лицитацији, заинтересованима који желе да погледају остале ствари омогућен је улазак у круг предузећа.

- Он је купио пелетару и на рочишту је изјавио да је закључао да му је не би неко украо. О свему смо обавијестили суд, а према нашим сазнањима нико од заинтересованих купаца који су долазили да погледјау преостале машине није спријечен да уђе у круг предузећа - додала је Дринићева и нагласила да је било неколико ситуација да су непозната лица поткрадала ствари из фабрике.

“Фармланд” је радницима дуговао око 300.000 марака, без камата, на име неисплаћених плата. Радници су 2017. године добили судски спор против предузећа али годинама ништа нису могли да наплате.

Они су у пратњи адвоката и судске полиције 31. октобра прошле године први пут ушли у предузеће и пописали машине које су затекли на фарми, а 4. децембра су пописали и имовину коју су затекли у управној згради и гаражама у кругу фарме. “Фармланду” су још од 2016. године блокирани рачуни због неизмирених милионских обавеза.

 

Порези и доприноси

Мирослава Дринић је истакла да очекује да након неке од наредних лицитација започне измирење дуга по основу пореза и доприноса за раднике “Фармланда”.

- Упутили смо захтјев Пореској управи РС да обрачуна те износе како бисмо знали колики је укупан дуг - додала је Дринићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана