Radnici u bijeljinskom “Žitoprometu” na čekanju još mjesec

Ljiljana Aleksić
Radnici u bijeljinskom “Žitoprometu” na čekanju još mjesec

Bijeljina - Sudbina zaposlenih u bijeljinskom “Žitoprometu”, koji su se juče okupili u krugu fabrike, neće biti poznata još mjesec dana jer su ponovo poslati kućama.

Iako su koraci za rješavanje problema u ovom nekadašnjem gigantu trebalo, kako je najavljeno, da budu poznati juče, neizvjesnosti se ne nazire kraj. Predsjednik Sindikalne organizacije u “Žitoprometu” Dušan Tomić rekao je da radnici već devet mjeseci čekaju rasplet situacije.

 - Okupili smo se jer nam je istekao ugovor o čekanju u trajanju od dva mjeseca, a s obzirom na to da rješenja još nema na vidiku, pa tako ni uslova za nastavak proizvodnog ciklusa u ovom preduzeću, moramo na čekanje još mjesec - rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, radnicima se duguje deset plata.

- Obraćali smo se putem dopisa nadležnim organima i na republičkom nivou, kako bi nam pomogli u rješavanju problema. Smatramo da bi rješenje za ove probleme moglo da se nađe u promjeni vlasničke strukture - istakao je Tomić i dodao da očekuje da se rasplet situacije dogodi do početka žetve, kako bi bili spremni da otkupe ovogodišnji rod pšenice od poljoprivrednika.

Radnici su ogorčeni jer osim što ne primaju platu, već deset mjeseci  nemaju ni zdravstveno osiguranje.

- Za mene je “Žitopromet” kao majka. On je hranio moju porodicu i mene, tako da je ovo stanje neizdrživo - rekao je Mirko Ilić koji je u ovoj fabrici zaposlen već 17 godina.

Radnicima se pridružio i vlasnik Slobodan Pavlović koji je rekao da se intenzivno radi na rješenju problema “Žitoprometa”.

- Zainteresovana su tri kupca, dva iz Bijeljine i jedan iz Amerike. Da li će problem biti riješen zavisi od više stvari, očekujem i da se uključe Vlada i resorno ministarstvo i da se namire dugovanja - rekao je Pavlović i dodao da ne bi volio da dodaje novac iz svog džepa jer je i on u teškoj situaciji.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu gomilaju se od prošle godine, kada su silosi preduzeća ispražnjeni, pšenica prodata, a novac isplaćen ratarima. Uprava “Žitoprometa” zaposlene je u novembru prošle godine poslala na čekanje do februara, a s obzirom na to da ni tada nisu stvoreni uslovi za početak proizvodnje, čekanje je produženo do 1. aprila. Međutim, i nakon tog datuma agonija radnika je nastavljena.

Proizvođači

“Žitopromet” je od velikog značaja i za poljoprivredu Semberije, a ratari sa zebnjom očekuju predstojeću žetvu strateški važne kulture u ovom kraju Srpske.

- Uprkos brojnim problemima prošle godine smo uspjeli nekako da naplatimo novac za uskladištenu pšenicu. Međutim, sada imamo još veći problem. Neko mora hitno intervenisati. Ako se kiša nastavi pšenica će biti vlažna u Semberiji, a Bijeljini nedostaje ogromna sušara koju “Žitopromet” ima. Ako ovo preduzeće ne proradi, ne znamo šta ćemo - rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana