Potpisan ugovor za finansiranje izgradnje auto-puta Niš-Merdare

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Ministar finansija Srbije Siniša Mali i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za zapadni Balkan Žužana Hargitai potpisali su danas ugovor za finansiranje izgradnje auto-puta Niš-Merdare, dionica do Pločnika.

Osim ovog, predstavnici EBRD-a i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i direktor Javnog preduzeća "Koridori Srbije" Aleksandar Antić potpisali su i ugovor o projektu izgradnje tog dijela auto-puta.

Ukupna vrijednost projekta je 225 miliona evra, od čega EBRD današnjim sporazumom obezbjeđuje 85 miliona evra, Evropska investiciona banka 100 miliona, a preostalih 40,6 miliona evra u vidu donacije obezbjeđuje EU, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Mali je istakao da su ovi sporazumi korak bliže realizaciji izgradnje Auto-puta mira od Niša ka Merdaru, i ka Prištini, čiji se početak izgradnje očekuje sredinom naredne godine.

"Ovaj projekat je za nas veoma važan iz dva razloga. Prvi razlog je što je ovo deo Vašingtonskog sporazuma koji smo potpisali pre dva meseca, a drugi je činjenica da će ovaj auto-put doprineti regionalnom razvoju, bržem protoku roba, ljudi, ali i bezbednijem saobraćaju. Sve to zajedno će dalje unaprediti ekonomsku povezanost i ekonomski razvoj celog regiona", rekao je Mali.

On je naveo da se projekat izgradnje ovog auto-uta uklapa u plan Srbija 2025, čijom implementacijom će u narednih pet godina u infrastrukturu biti investirano preko 14 milijardi evra.

Momirović je ocijenio da će ovaj projekat Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u Jugoistočnoj Evropi.

Regionalni direktor EBRD za zapadni Balkan Žužana Hargitai izjavila je da će EBRD i dalje sarađivati sa Vladom Srbije kako bi pomogli finansiranju ostalih dijelova ovog auto-puta, ali i svih drugih ključnih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana