Потписан уговор за финансирање изградње ауто-пута Ниш-Мердаре

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД- Министар финансија Србије Синиша Мали и регионални директор Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за западни Балкан Жужана Харгитаи потписали су данас уговор за финансирање изградње ауто-пута Ниш-Мердаре, дионица до Плочника.

Осим овог, представници ЕБРД-а и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић и директор Јавног предузећа "Коридори Србије" Александар Антић потписали су и уговор о пројекту изградње тог дијела ауто-пута.

Укупна вриједност пројекта је 225 милиона евра, од чега ЕБРД данашњим споразумом обезбјеђује 85 милиона евра, Европска инвестициона банка 100 милиона, а преосталих 40,6 милиона евра у виду донације обезбјеђује ЕУ, саопштено је из Министарства финансија Србије.

Мали је истакао да су ови споразуми корак ближе реализацији изградње Ауто-пута мира од Ниша ка Мердару, и ка Приштини, чији се почетак изградње очекује средином наредне године.

"Овај пројекат је за нас веома важан из два разлога. Први разлог је што је ово део Вашингтонског споразума који смо потписали пре два месеца, а други је чињеница да ће овај ауто-пут допринети регионалном развоју, бржем протоку роба, људи, али и безбеднијем саобраћају. Све то заједно ће даље унапредити економску повезаност и економски развој целог региона", рекао је Мали.

Он је навео да се пројекат изградње овог ауто-ута уклапа у план Србија 2025, чијом имплементацијом ће у наредних пет година у инфраструктуру бити инвестирано преко 14 милијарди евра.

Момировић је оцијенио да ће овај пројекат Србију позиционирати као кључну саобраћајну дестинацију у Југоисточној Европи.

Регионални директор ЕБРД за западни Балкан Жужана Харгитаи изјавила је да ће ЕБРД и даље сарађивати са Владом Србије како би помогли финансирању осталих дијелова овог ауто-пута, али и свих других кључних инфраструктурних пројеката у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана