Pogoni HPK Draksenić korak ka jačem razvoju

Anita Janković-Rečević
Pogoni HPK Draksenić korak ka jačem razvoju

Banjaluka - Kompanija “Studen global see” iz Brčkog zainteresovana je za kupovinu preduzeća “Hemijske prerade kukuruza” (HPK) Draksenić, Kozarska Dubica s ciljem širenja mreže poslovanja.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS istakli su da su početkom jula imali sastanak sa predstavnicima  kompanije “Studen global see”, direktorom dubičkog HPK-a, te predstavnicima Investiciono-razvojne banke (IRB) RS na kojem su čelnici brčanskog preduzeća izrazili potencijalni interes za kupovinu HPK-a.

- Imajući u vidu interes kompanije “Studen global see” i probleme u poslovanju dubičkog preduzeća u saradnji sa IRB-om smo pripremili Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju preduzeća od strateškog značaja kojom je HPK Draksenić uvršten na listu firmi od strateškog značaja kako bi u skladu sa zakonom preduzeće moglo biti privatizovano -  rekli su u Ministarstvu poljoprivrede RS i dodali da je Vlada Srpske na sjednici održanoj u četvrtak zadužila IRB da pripremi privatizaciju HPK Draksenić i istu dostavi ministrima na usvajanje.

Pojasnili su da je na njihovu adresu 30. jula iz pomenute brčanske kompanije stiglo pismo namjere u kojem je iskazan interes za zakup poslovanja HPK Draksenić u trajanju od najmanje tri godine, te za kupovinu 68,58 odsto akcija koje Akcijski fond RS posjeduje u toj dubičkoj firmi.

- U pismu se navodi da je isto neobavezujeće i da predstavlja isključivo iskaz inicijalnog interesa, te da donošenje konačne odluke zavisi od zakonitog obavljanja djelatnosti HPK-a Draksenić, koje podrazumijeva ali se ne ograničava na regulisana imovinsko-pravna pitanja, usklađenost poslovanja društva sa pozitivno pravnim propisima kojima se uređuje zaštita životne sredine, te posjedovanje svih predviđenih dozvola za obavljanje djelatnosti - kazali su u resornom ministarstvu.

Istakli su da je pismu navedeno da konačna odluka zavisi i od detaljne analize preduzeća, konačnog korporativnog odobrenja nadležnih organa “Studen global see”, te omogućivanja efikasnih uslova i rokova da se potencijalna transakcija obavi uz prethodno pribavljanje odobrenja u smislu pravila o zaštiti tržišne konkurencije.

U Studen grupi za “Glas Srpske” kažu da mogući ulazak preduzeća HPK Draksenić u njihovu kompaniju znači prije svega kontinuirani razvoj uz uspostavljanje profitabilnosti i kapaciteta. 

- Iskustvo i rast kompanija u sastavu naše poslovne grupe su značajna potvrda visokih standarda i uspjeha naše poslovne strategije - rekli su u “Studen grupi”. Na pitanje da li planiraju da zaposle dodatne radnike u Kozarskoj Dubici, istakli su da je za sada prerano govoriti o tome imajući u vidu tek poslato pismo namjere, ali su naveli pozitivan primjer fabrike “Bimal”, koja je na početku imala 49 radnika, a danas, zahvaljujući dobro postavljenom poslovnom modelu, zapošljava 245 ljudi.

Studen grupa

Preduzeće “Studen global see” iz Brčkog nalazi se u poslovnom sistemu “Studen grupe” koji je u BiH uspostavio najveći Agroindustrijski kompleks u regiji. U sklopu tog poslovnog kompleksa smještene tri uspješne fabrike, “Bimal” za proizvodnju jestivog ulja, “Studen-Agrana” rafinerija šećera te “Mingos” kafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana