Погони ХПК Драксенић корак ка јачем развоју

Анита Јанковић-Речевић
Погони ХПК Драксенић корак ка јачем развоју

Бањалука - Компанија “Студен глобал сее” из Брчког заинтересована је за куповину предузећа “Хемијске прераде кукуруза” (ХПК) Драксенић, Козарска Дубица с циљем ширења мреже пословања.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истакли су да су почетком јула имали састанак са представницима  компаније “Студен глобал сее”, директором дубичког ХПК-а, те представницима Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС на којем су челници брчанског предузећа изразили потенцијални интерес за куповину ХПК-а.

- Имајући у виду интерес компаније “Студен глобал сее” и проблеме у пословању дубичког предузећа у сарадњи са ИРБ-ом смо припремили Одлуку о измјени и допуни Одлуке о одређивању предузећа од стратешког значаја којом је ХПК Драксенић уврштен на листу фирми од стратешког значаја како би у складу са законом предузеће могло бити приватизовано -  рекли су у Министарству пољопривреде РС и додали да је Влада Српске на сједници одржаној у четвртак задужила ИРБ да припреми приватизацију ХПК Драксенић и исту достави министрима на усвајање.

Појаснили су да је на њихову адресу 30. јула из поменуте брчанске компаније стигло писмо намјере у којем је исказан интерес за закуп пословања ХПК Драксенић у трајању од најмање три године, те за куповину 68,58 одсто акција које Акцијски фонд РС посједује у тој дубичкој фирми.

- У писму се наводи да је исто необавезујеће и да представља искључиво исказ иницијалног интереса, те да доношење коначне одлуке зависи од законитог обављања дјелатности ХПК-а Драксенић, које подразумијева али се не ограничава на регулисана имовинско-правна питања, усклађеност пословања друштва са позитивно правним прописима којима се уређује заштита животне средине, те посједовање свих предвиђених дозвола за обављање дјелатности - казали су у ресорном министарству.

Истакли су да је писму наведено да коначна одлука зависи и од детаљне анализе предузећа, коначног корпоративног одобрења надлежних органа “Studen global see”, те омогућивања ефикасних услова и рокова да се потенцијална трансакција обави уз претходно прибављање одобрења у смислу правила о заштити тржишне конкуренције.

У Студен групи за “Глас Српске” кажу да могући улазак предузећа ХПК Драксенић у њихову компанију значи прије свега континуирани развој уз успостављање профитабилности и капацитета. 

- Искуство и раст компанија у саставу наше пословне групе су значајна потврда високих стандарда и успјеха наше пословне стратегије - рекли су у “Студен групи”. На питање да ли планирају да запосле додатне раднике у Козарској Дубици, истакли су да је за сада прерано говорити о томе имајући у виду тек послато писмо намјере, али су навели позитиван примјер фабрике “Бимал”, која је на почетку имала 49 радника, а данас, захваљујући добро постављеном пословном моделу, запошљава 245 људи.

Студен група

Предузеће “Studen global see” из Брчког налази се у пословном систему “Студен групе” који је у БиХ успоставио највећи Агроиндустријски комплекс у регији. У склопу тог пословног комплекса смјештене три успјешне фабрике, “Бимал” за производњу јестивог уља, “Студен-Аграна” рафинерија шећера те “Мингос” кафа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана