Podsticaji podebljali račune 14.074 radnika

Milijana Latinović
Podsticaji podebljali račune 14.074 radnika

BANjALUKA - Privrednicima u Republici Srpskoj na račune je leglo ukupno 4,9 miliona maraka na ime podsticaja za povećanje plata za 14.074 radnika, što je prema riječima pojedinih poslodavaca motiv da plate nastave povećavati.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske saopšteno je da je za treći obračunski period jul-decembar 2020. godine zaprimljeno ukupno 429 prijava, te da je novac odobren za 395 privrednih subjekata.

Riječ je o zahtjevima koji su dostavljeni od 1. januara do 1. marta ove godine, a pravo na podsticaj imali su privredna društva i preduzetnici koji su povećali plate zaposlenih, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi RS.

- Najveći iznos podsticaja za povećanje plate radnika dodijeljen je privrednim subjektima sa područja Banjaluke, Bijeljine i Stanara - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću.

Istakli su da najveće iznose u dodjeli podsticaja za povećanje plate radnika imaju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije i proizvodnje električne energije.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je za “Glas Srpske” da je ovo najveći iznos do sada na ime podsticaja, što samo potvrđuje da je ova mjera bila ispravna.

- Evidentno je da plate pomalo rastu i dobro je da se Republika na ovaj način uključila. Ovako se omogućuje da rast plata u budućnosti bude i veći. Očekujemo da će za ove namjene u budućnosti biti obezbijeđeno još više novca - kazao je Trivić, koji je i vlasnik kompanije “Krajina klas”, u okviru koje posluje i lanac pekara “Manja”. Kako je potvrdio, i on je u proteklom periodu povećao plate za svojih 330 zaposlenih.

Novac je legao i na račun preduzeća “Drvoprodeks”, koje konstantno nastoji da poveća zarade za 350 radnika.

- Vlada na ovaj način pokazuje brigu za privredu, a sa druge strane podsticaji su motivacija poslodavcima da i ubuduće povećavaju plate radnicima. Sa druge strane, i radnici su zadovoljniji, pa samim tim svi zajedno postižemo bolje rezultate u poslovanju. Tržište se stabilizovalo, imamo pune ruke posla i dovoljno razloga za optimizam - rekao je direktor “Drvoprodeksa” Darko Partalo.

Analiza

Iz Vlade RS je saopšteno da će Ministarstvo privrede i preduzetništva u narednom periodu analizirati sprovođenje Zakona o podsticajima u privredi Srpske, čija je primjena počela 1. jula 2019. godine. Analiza će obuhvatiti četiri obračunska perioda za podsticaj za povećanje plate radnika, a radnu grupu koja će obaviti analizu će, osim predstavnika Ministarstva privrede, činiti i predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, poslovne zajednice, sindikata i drugih organa.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana