Подстицаји подебљали рачуне 14.074 радника

Милијана Латиновић
Подстицаји подебљали рачуне 14.074 радника

БАЊАЛУКА - Привредницима у Републици Српској на рачуне је легло укупно 4,9 милиона марака на име подстицаја за повећање плата за 14.074 радника, што је према ријечима појединих послодаваца мотив да плате наставе повећавати.

Из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске саопштено је да је за трећи обрачунски период јул-децембар 2020. године запримљено укупно 429 пријава, те да је новац одобрен за 395 привредних субјеката.

Ријеч је о захтјевима који су достављени од 1. јануара до 1. марта ове године, а право на подстицај имали су привредна друштва и предузетници који су повећали плате запослених, а испуњавају опште и посебне услове Закона о подстицајима у привреди РС.

- Највећи износ подстицаја за повећање плате радника додијељен је привредним субјектима са подручја Бањалуке, Бијељине и Станара - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу.

Истакли су да највеће износе у додјели подстицаја за повећање плате радника имају привредни субјекти из области прерађивачке индустрије и производње електричне енергије.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је за “Глас Српске” да је ово највећи износ до сада на име подстицаја, што само потврђује да је ова мјера била исправна.

- Евидентно је да плате помало расту и добро је да се Република на овај начин укључила. Овако се омогућује да раст плата у будућности буде и већи. Очекујемо да ће за ове намјене у будућности бити обезбијеђено још више новца - казао је Тривић, који је и власник компаније “Крајина клас”, у оквиру које послује и ланац пекара “Мања”. Како је потврдио, и он је у протеклом периоду повећао плате за својих 330 запослених.

Новац је легао и на рачун предузећа “Дрвопродекс”, које константно настоји да повећа зараде за 350 радника.

- Влада на овај начин показује бригу за привреду, а са друге стране подстицаји су мотивација послодавцима да и убудуће повећавају плате радницима. Са друге стране, и радници су задовољнији, па самим тим сви заједно постижемо боље резултате у пословању. Тржиште се стабилизовало, имамо пуне руке посла и довољно разлога за оптимизам - рекао је директор “Дрвопродекса” Дарко Партало.

Анализа

Из Владе РС је саопштено да ће Министарство привреде и предузетништва у наредном периоду анализирати спровођење Закона о подстицајима у привреди Српске, чија је примјена почела 1. јула 2019. године. Анализа ће обухватити четири обрачунска периода за подстицај за повећање плате радника, а радну групу која ће обавити анализу ће, осим представника Министарства привреде, чинити и представници Министарства финансија, Пореске управе, пословне заједнице, синдиката и других органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана