Počinje trka za vjetroelektranu vrijednu 130 miliona

Milijana Latinović
Počinje trka za vjetroelektranu vrijednu 130 miliona

Banjaluka - Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane “Grebak” u Nevesinju, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 130 miliona maraka.

Kako je navedeno u pozivu, na lokalitetu Grebak, udaljenom oko pet kilometara zapadno od centra Nevesinja, planirano je postavljanje 15 vjetroturbina. Projektom je planirana izgradnja temelja turbina, trafo-stanice, kontrolne zgrade, pristupnih puteva, zatim dalekovoda za priključenje na elektroenergetsku mrežu, postavljanje vjetroturbina, te ugradnja elektrosistema i druge opreme.

U pozivu je navedeno da je ponuđač dužan da uz ponudu dostavi i studiju opravdanosti dodjele koncesije sa elementima procjene zaštite životne sredine, a rok za dostavljanje ponude je 30 dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku RS”.

- Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a obavezan uslov za učešće u postupku je uplata depozita u iznosu od 650.000 KM. Ponuđaču koji bude izabran depozit se uračunava u jednokratnu koncesionu naknadu. Koncesiona naknada za korišćenje predmeta koncesije iznosi 0,0055 maraka po proizvedenom kilovat-času struje - navedeno je u pozivu.

Procijenjena instalisana snaga VE “Grebak” je 49,5 megavata, dok je procijenjena godišnja proizvodnja 130 gigavat-časova.

Inicijativu za dodjelu koncesije podnijelo je privredno društvo “VE Grebak” iz Nevesinja.

- Podnosiocu inicijative prilikom vrednovanja ponuda dodjeljuje se bonus za ponuđeno rješenje do 10 odsto bodova po svim kriterijumima - navedeno je u pozivu.

Izvršni direktor “VE Grebak” Miralem Čampara rekao je u petak za “Glas Srpske” da će već iduće sedmice otkupiti dokumentaciju i prijaviti se na javni poziv.

- Uslovi predviđeni Zakonom o koncesijama su dosta oštri i nismo uspjeli ući u sistem podsticaja, već idemo na tržište. Spremni smo za ovu investiciju i idemo u realizaciju projekta. Od 2008. godine istražujemo potencijal vjetra na lokalitetu Grebak, gdje je prosječna brzina vjetra sedam metara u sekundi i uvjeren sam da će se ova investicija isplatiti - istakao je Čampara.

On je ranije istakao da ako sve bude kako planiraju, prvi kilovati struje mogli bi biti proizvedeni za tri godine.

Imovinsko-pravni odnosi

U javnom pozivu za dostavljanje ponuda za dodjelu koncesije navedeno je da je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji vjetroelektrane, pristupnih puteva i objekata za prenos električne energije od vjetroelektrane do mjesta priključka na elektroprenosnu mrežu obaveza koncesionara. Koncesinoar snosi i sve troškove u vezi sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana