Obveznice donijele 17,33 miliona KM

Milijana Latinović
Obveznice donijele 17,33 miliona KM

Banjaluka - Mnoge lokalne zajednice u Republici Srpskoj šansu za obezbjeđenje kapitala za infrastrukturne projekte i izmirenje starih dugova vide u zaduživanju na Banjalučkoj berzi, a vrijednost obveznica koje su opštine i gradovi emitovali lani premašila je 17 miliona maraka.

Da su obveznice postale veoma značajan tržišni materijal potvrđuju podaci Banjalučke berze, prema kojima su lani emisijom obveznica do novca došle četiri lokalne zajednice. Tim načinom zaduživanja u prošloj godini Banjaluka je obezbijedila 6,24 miliona maraka, Istočno Novo Sarajevo 5,19 miliona, a Kotor Varoš pet miliona maraka, dok je Rogatica prodajom obveznica budžet uvećala za 900.000 maraka.

- U prvom polugodištu ove godine emisijom obveznica na berzi zadužila se opština Sokolac i to za 5,5 miliona KM - naveli su u Banjalučkoj berzi. Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić kaže za "Glas Srpske" da je zaduživanje na berzi mnogo efikasnije od bilo kakvog dugoročnog kredita.

- Obveznice smo prodali za dan, a za nešto manje od godinu, koliko je prošlo od tada, otplatili smo dva ranije uzeta kredita, a dio novca ćemo utrošiti za izgradnju gradskog parka za koji je nedavno zatvoren tender i već smo iskoristili određeni iznos za asfaltiranje jedne ulice - rekao je Ćosić i dodao da oko milion maraka od obveznica čuvaju za učešće u sufinansiranju izgradnje sportske dvorane. Načelnik Sokoca Milovan Bjelica kaže da su uslovi zaduživanja na berzi mnogo povoljniji nego u bankama.

- Imali smo zaduženja iz ranijeg perioda po nepovoljnijim uslovima, tako da smo to izmirili. I te obaveze su se odnosile na kredite koji su korišćeni za realizaciju infrastrukturnih projekata, a u te namjene potrošen je i preostali novac od emisije obveznica - rekao je Bjelica.

Direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) Miloš Grujić ističe za "Glas Srpske" da su obveznice često predmet ulaganja PREF-a, te da su do sada u obveznice lokalnih zajednica uložili oko sedam miliona KM.

- PREF je od osnivanja jedan od najvećih pojedinačnih institucionalnih investitora na Banjalučkoj berzi. I dalje su nam municipalne obveznice interesantan tržišni materijal s obzirom na odnos rizika i prinosa, kao i zbog mogućnosti da na taj način učestvujemo u projektima lokalnih zajednica - istakao je Grujić i dodao da PREF uglavnom ulaže u emisiju obveznica RS, obveznice emitovane po osnovu duga za ratnu štetu i staru deviznu štednju, te municipalne obveznice.

Novitet

Miloš Grujić ističe da je novitet u nekoliko posljednjih emisija na tržištu ovih obveznica izmirenje obaveza prema imaocima obveznica putem platnog agenta. Osim toga, izmirenje obaveza vrši se i kroz Centralni registar, te obezbjeđuje mjenicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana