Обвезнице донијеле 17,33 милиона КМ

Милијана Латиновић
Обвезнице донијеле 17,33 милиона КМ

Бањалука - Многе локалне заједнице у Републици Српској шансу за обезбјеђење капитала за инфраструктурне пројекте и измирење старих дугова виде у задуживању на Бањалучкој берзи, а вриједност обвезница које су општине и градови емитовали лани премашила је 17 милиона марака.

Да су обвезнице постале веома значајан тржишни материјал потврђују подаци Бањалучке берзе, према којима су лани емисијом обвезница до новца дошле четири локалне заједнице. Тим начином задуживања у прошлој години Бањалука је обезбиједила 6,24 милиона марака, Источно Ново Сарајево 5,19 милиона, а Котор Варош пет милиона марака, док је Рогатица продајом обвезница буџет увећала за 900.000 марака.

- У првом полугодишту ове године емисијом обвезница на берзи задужила се општина Соколац и то за 5,5 милиона КМ - навели су у Бањалучкој берзи. Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић каже за "Глас Српске" да је задуживање на берзи много ефикасније од било каквог дугорочног кредита.

- Обвезнице смо продали за дан, а за нешто мање од годину, колико је прошло од тада, отплатили смо два раније узета кредита, а дио новца ћемо утрошити за изградњу градског парка за који је недавно затворен тендер и већ смо искористили одређени износ за асфалтирање једне улице - рекао је Ћосић и додао да око милион марака од обвезница чувају за учешће у суфинансирању изградње спортске дворане. Начелник Сокоца Милован Бјелица каже да су услови задуживања на берзи много повољнији него у банкама.

- Имали смо задужења из ранијег периода по неповољнијим условима, тако да смо то измирили. И те обавезе су се односиле на кредите који су коришћени за реализацију инфраструктурних пројеката, а у те намјене потрошен је и преостали новац од емисије обвезница - рекао је Бјелица.

Директор Друштва за управљање Пензијским резервним фондом (ПРЕФ) Милош Грујић истиче за "Глас Српске" да су обвезнице често предмет улагања ПРЕФ-а, те да су до сада у обвезнице локалних заједница уложили око седам милиона КМ.

- ПРЕФ је од оснивања један од највећих појединачних институционалних инвеститора на Бањалучкој берзи. И даље су нам муниципалне обвезнице интересантан тржишни материјал с обзиром на однос ризика и приноса, као и због могућности да на тај начин учествујемо у пројектима локалних заједница - истакао је Грујић и додао да ПРЕФ углавном улаже у емисију обвезница РС, обвезнице емитоване по основу дуга за ратну штету и стару девизну штедњу, те муниципалне обвезнице.

Новитет

Милош Грујић истиче да је новитет у неколико посљедњих емисија на тржишту ових обвезница измирење обавеза према имаоцима обвезница путем платног агента. Осим тога, измирење обавеза врши се и кроз Централни регистар, те обезбјеђује мјеницом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана