Merian Salzman, viša potpredsjednica za globalne komunikacije u kompaniji “Philip Morris”: Novi trend je tu i zove se IQOS

Dragana Orlović
Merian Salzman, viša potpredsjednica za globalne komunikacije u kompaniji “Philip Morris”: Novi trend je tu i zove se IQOS

Banjaluka - Iza nas stoji nauka, brojni pravilnici, procedure, ali na kraju dana sve se svodi na to kako pristupate ljudima, koliko ih čujete? Ne postoji jedinstveno rješenje za problem pušenja. Vrijeme je za praktična, realistična rješenja, koja odgovaraju realnom svijetu u kojem živimo i u kojem radimo.

Poručila je to viša potpredsjednica za globalne komunikacije u kompaniji “Philip Morris” Merian Salzman. U “Philip Morrisu” Salzmanova je od prošle godine, a u januaru ove godine je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu učestvovala na panelu “Communication in an Eda of Disruption”. Ona je predstavila viziju kompanije u kojoj radi, a to je stvaranje svijeta bez duvanskog dima. Salzmanova je veliko ime u svijetu marketinga i odnosa s javnošću. Višestruko je nagrađivana za svoj rad, a njeno polje interesovanja uključuje i uočavanje novih trendova.

- Ja ne stvaram trendove, samo uočavam promjene koje se već dešavaju u društvu, oko nas - kaže Salzmanova.

Ovog marta “Philip Morris” je dobio globalni sertifikat Fondacije EQUAL PAY o jednakim platama za muškarce i žene.

- To je veliko priznanje za rad našeg tima širom svijeta, koji je u proteklih pet godina radio upravo na tome da se bilo gdje u svijetu u “Philip Morrisu” ne pravi razlika u platama između muškaraca i žena. Ako rade iste poslove, treba da budu i jednako plaćeni za svoj rad - kaže Salzmanova.

U sklopu Međunarodnog dana žena, švajcarski grad Lozana bio je domaćin konferencije “Fair Share - budućnost komuniciranja sa ženama”, sa fokusom na poboljšanju komunikacije među polovima. Ovaj veliki skup u organizaciji “Philip Morrisa” adresiran je kao konferencija za muškarce.

- Muškarci treba da nauče kako bolje da komuniciraju sa ženama, bilo da se radi o marketinškim porukama ili o dijalogu unutar kompanija. Potrebno je uvesti osnaživanje žena kada se nađu u situaciji polne diskriminacije, ali i osvijestiti muškarce o tom problemu, kako bi i oni postali zagovornici jednakosti - kaže Salzmanova. Uz top pozicije u globalno važnim kompanijama dolazi i velika odgovornost, zato je značajno kako Salzmanova vidi svoj položaj u “Philip Morrisu” kao žena.

- Osjećam veliku odgovornost da napravim dobre izbore, da uradim ono što treba za kompaniju, zaposlene, ali i za zajednicu u kojoj rastemo i razvijamo se. U SAD, gdje sam živjela zadnjih 18 godina, nisam vidjela da me gledaju drugačije jer sam žensko, ali kako sam došla u Evropu, to je izraženije. Mislim da su Evropljani više orijentisani na to - kaže Salzmanova. Objašnjava i kako sebe vidi u današnjem svijetu i kako gleda na svoje djelovanje kao trendspotera - osobe koja analizira društvene pojave i prepoznaje nove trendove.

- Mislim da se jednostavno radi o definisanju toga kuda današnji svijet ide, gdje se pojavljuju nove marketinške mogućnosti i onda, na kraju, samo želimo napraviti promjenu, kako za biznis kojim se bavimo, tako i za naše zaposlene. Zapravo se radi o identifikovanju onoga što će se desiti sljedeće, u kom pravcu će promjena ići i onda definišeš kuda ide tvoje poslovanje. Mogu vam reći da je novi trend već tu, a to je - bijes. Postoji mnogo bijesa u ljudima - poručila je Salzmanova.

Biografija

Merian Salzman je 15. februara napunila 60 godina i jedna je od top pet svjetskih trendspotera. Pionirka je u onlajn svijetu. Početkom devedesetih osnovala je digitalnu agenciju za istraživanje onlajn tržišta. Neko je ko prognozira društvena kretanja i prepoznaje trendove, a prepoznala je i pojam metroseksualac, te ga popularizovala u svijetu marketinga. Ona je feministička ikona i aktivistkinja. Zagovarala je ravnopravnost polova i različitost prije nego što je to postalo trend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana