Katanac osvanuo na 73 radnje

Milijana Latinović
Katanac osvanuo na 73 radnje

Banjaluka - Više od polovine kontrolisanih poreskih obveznika u Republici Srpskoj u proteklom periodu nije poštovalo zakonske propise, zbog čega je katanac stavljen na 73 poslovna objekta.

 

 

 

 

 

Ilegalno poslovanje, neprijavljivanje radnika, te neizdavanje fiskalnih računa najčešći su propusti koje su utvrdili inspektori Poreske uprave i Inspektorata RS u zajedničkoj akciji suzbijanja rada na crno, koja je krenula početkom aprila.

Prema podacima Poreske uprave, nepravilnosti su utvrđene u 96 od ukupno 178 obavljenih kontrola.

- Zbog utvrđenih nepravilnosti, inspektori ove dvije institucije su, svako iz svoje nadležnosti, izdali 86 prekršajnih naloga, te su za 73 poreska obveznika odredili mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana ili duže, a izrekli su i 103.300 maraka kazni - naveli su u Poreskoj upravi RS.

Istakli su da je u okviru tih kontrola otkriveno i 15 neprijavljenih radnika.

- Najviše neregistrovanih poreskih obveznika otkriveno je u djelatnostima betonske galanterije, zatim u oblasti održavanja i popravki motornih vozila, izrade namještaja, pranja tepiha, ugostiteljstva i drugih - dodali su u Poreskoj upravi i naglasili da se te zajedničke kontrole sprovode s ciljem suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te uvođenja u zakonske okvire subjekata koji rade neregistrovani.

Naglašavaju da će kontrole biti nastavljene i u narednom periodu, te apeluju na fizička lica koja pružaju ovakve vrste usluga da ne čekaju dolazak inspektora i ne izlažu se eventualnim sankcijama, već da samostalno pokrenu proceduru registracije.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić ističe za “Glas Srpske” da je za svaku pohvalu pojačana kontrola koja bi trebalo da stane u kraj ilegalnom poslovanju.

- Dobro je da su otkriveni oni koji rade na crno, jer takvi su nam nelojalna konkurencija. Pozdravljamo suzbijanje sive ekonomije. Smatramo da privredu treba još rasteretiti i da se pod hitno mora više afirmisati zanatstvo i pružiti šansa i malim preduzetnicima - rekao je Bratić.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić ističe za “Glas Srpske” da je ugostiteljstvo i dalje privredna grana koja je najviše podložna zloupotrebama od strane nesavjesnih ugostitelja.

- Situacija je mnogo bolja nego prošle godine, pooštrene su kontrole, ali sam siguran da je u lokalima bar duplo više neprijavljenih radnika od onih koje su zatekli inspektori. Nije dobro što i dalje inspektori u mnoge objekte ne ulaze - rekao je Tatić i dodao da nelojalna konkurencija guši ugostiteljstvo.

Timovi

U Poreskoj upravi RS navode da na terenu aktivno radi nekoliko inspekcijskih timova, koji vrše nadzor na području cijele Srpske.

- Akcenat je stavljen na registraciju subjekata, legalnost robe u prometu, izdavanje fiskalnih računa i prijavu radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa - naveli su u Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana