Izvoz za petama uvozu

Srna
Izvoz za petama uvozu

Banjaluka - Vrijednost trgovine RS sa inostranstvom u prva dva mjeseca ove godine dostigla je 800,4 miliona dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom skočila na 85,4 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz je u spoljnotrgovinskoj razmjeni učestvovao sa 368,77 miliona, dok je vrijednost uvoza bila 431,63 miliona dolara. Izvoz je u odnosu na isti prošlogodišnji period porastao 41,8 procenata, dok je uvoz imao rast od 28,1 odsto.

Srpska je u januaru i februaru najveći obim spoljnotrgovinske razmjene imala sa Srbijom i njena vrijednost je iznosila 111,57 miliona dolara. Drugi partner je Italija sa kojom je trgovano u vrijednosti od 102 miliona dolara.

Na tržište EU istovremeno je izvezena roba vrijedna 273,08 miliona dolara i zabilježen je suficit s obzirom na to da je vrijednost uvoza bila 227,2 miliona. Vrijednost izvoza u zemlje EU porasla je 36 odsto, a uvoza za skoro 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ekonomista Duško Graković rekao je da je visok stepen pokrivenosti uvoza izvozom uzrokovan januarskim obimom spoljnotrgovinskog poslovanja.

- Tada je Srpska ostvarila značajan suficit i izvoz je bio veći od uvoza za oko jedan odsto vrijednosti - istakao je Graković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana