Imovina Unisa u inostranstvu slamka spasa

Milijana Latinović
Imovina Unisa u inostranstvu slamka spasa

Derventa - Izvještaj privremenog stečajnog upravnika o stanju u derventskoj Fabrici cijevi naći će se ove sedmice u Okružnom privrednom sudu Doboj, a ogorčeni radnici slamku spasa vide u inostranim kompanijama koje je “Unis” kupio prije šest godina.

U jednom od prethodnih izvještaja Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH navedeno je da je početkom 2013. godine “Unis” kupio istočnoevropske kompanije za distribuciju metala od velikog njemačkog distributera “Klekner” u Češkoj, Poljskoj, Litvaniji i Rumuniji.

Privremeni stečajni upravnik u “Unisu” Lazo Đurđević ističe za “Glas Srpske” da je sagledao situaciju u tom propalom preduzeću te da će 8. maja dostaviti izvještaj Okružnom privrednom sudu Doboj.

- Prikupio sam dobar dio dokumentacije, osnov za pokretanje stečaja postoji jer je fabrika u blokadi duže od godinu dana. Imovina je višestruko manja u odnosu na oblast poslovanja ukoliko ne računamo firme u inostranstvu koje je “Unis” navodno kupio s obzirom na to da do te dokumentacije nisam uspio doći - istakao je Đurđević.

Naglašava da, ukoliko budu potvrđene spekulacije da su i te firme u stečaju, nikakve koristi od njih neće biti.

- Ukoliko se ispostavi da neko od tih preduzeća u inostranstvu ipak posluje dobro, to bi značilo da “Unis” ima još neku imovinu osim ove u krugu fabrike, a iz koje bi mogla biti namirena potraživanja radnika i svih ostalih kojima fabrika duguje - dodao je Đurđević.

Pojasnio je da bi sud trebalo da zakaže ročište nakon što dobije izvještaj, a poslije toga da donese odluku o eventualnom pokretanju stečaja.

Predsjednica Sindikalne organizacije u “Unisu” Radoslava Milanković kaže da je radnicima povezivanje radnog staža prioritet.

- Mnogi su već našli posao, moramo od nečega živjeti jer “Unis” nam duguje deset plata. Sve je ovo propalo, jedina nada nam je imovina fabrike u inostranstvu, a priča se i o nekim sestrinskim firmama. Vidjećemo šta će sud odlučiti, ali se nadamo da će stečaj biti otvoren - rekla je Milankovićeva.

Većinski vlasnik “Unisa” Goran Tomić potvrdio je za “Glas Srpske” da je nekadašnji gigant kupio određene firme njemačkog “Kleknera”.

- Odlaskom ruskog “Magnetogorska” uništen je veliki projekat u Republici Srpskoj. To je najveći industrijski promašaj u istoriji. Imali smo najbolju namjeru da preduzeće podignemo na noge, a sada je sve propalo. Da je počelo na vrijeme da se radi, kada je prva količina sirovine stigla u preduzeće, svi bi do sada dobili ono što im se duguje - tvrdi Tomić.

Zahtjev za pokretanje stečaja u “Unisu” dostavila je Nova banka Banjaluka, jedan od najvećih povjerilaca u toj fabrici, a Okružni privredni sud Doboj početkom aprila pokrenuo je prethodni stečajni postupak kako bi bilo utvrđeno da li postoji osnov za pokretanje stečaja.

Dugovi

 

Nekadašnji gigant iz Dervente grca u dugovima teškim skoro pola milijarde maraka, a plan restrukturiranja usvojen je još prije dvije godine. Prema tom planu, radnicima je trebalo da u ratama budu isplaćene 24 plate, ali do danas nisu dobili ni marku, pa je plan ostao samo mrtvo slovo na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana