Gordana Drobnjak iz Društva za upravljanje EPF-om: Dodatnu penziju dobila 24 korisnika

Milijana Latinović
Gordana Drobnjak iz Društva za upravljanje EPF-om: Dodatnu penziju dobila 24 korisnika

Banjaluka - Broj članova Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) konstantno se povećava, o čemu svjedoči podatak da je dodatna penzija u ovoj godini legla na račune 24 korisnika, a prosječan iznos isplate bio je oko 430 KM.

Istakla je to u intervjuu za “Glas Srpske” izvršna direktorica Društva za upravljanje EPF-om Gordana Drobnjak, naglasivši da su za nepune tri godine, od kada je fond počeo da prima uplate, već dostigli iznos od nekoliko hiljada uplata mjesečno.

- Od početka godine imali smo 24 isplate korisnicima koji su stariji od 58 godina. Najveći isplaćen iznos bio je viši od 1.200 KM, a najmanji oko 140 KM. Visina isplaćenih sredstava zavisi od dužine perioda u kojem je uplaćivan penzijski doprinos, iznosa doprinosa, ali i od prinosa koji je EPF ostvario svojim poslovanjem - istakla je Drobnjakova. 

Glas: Ko su uglavnom članovi fonda?

Drobnjak: Ne možemo govoriti o tipičnom profilu člana fonda, budući da među njima ima i sudija, univerzitetskih profesora, ali i vozača, poštara, električara ili manuelnih radnika. EPF nije namijenjen ljudima određenog zanimanja, već svima koji odgovorno pristupaju svojim finansijama i spremni su da ulažu u svoju dostojanstvenu starost. Među članovima fonda ima i pripadnika sedme sile.

Glas: Nedavno je i Vlada Srpske pristupila EPF-u. Šta će to značiti za zaposlene na budžetu i kakva su Vaša očekivanja u tom pogledu?

Drobnjak: Od 1. januara 2020. godine svi radnici čije se plate finansiraju iz budžeta imaće mogućnost štednje za dodatnu penziju. Ova mogućnost je stvorena potpisivanjem ugovora o organizovanju penzijskog plana Vlade RS kao i ugovora o pristupanju EPF-u. Ugovori se odnose na radnike čije se plate isplaćuju iz budžeta, a Vlada će za sve koji postanu članovi fonda uplaćivati 20 KM mjesečno. Ovaj penzijski plan ne dira stečena prava i ne smanjuje platu zaposlenima u javnoj upravi. 

Glas: Da li su u toku pregovori sa još nekim poslodavcima?

Drobnjak: U toku su intenzivni pregovori sa više desetina poslodavaca. Kada, i sa kojim iznosima će pojedini poslodavci formirati penzijski plan zavisi od finansijske situacije i planova svake pojedinačne firme. Treba imati u vidu da je ovdje riječ o dugoročnoj finansijskoj odluci poslodavca da finansiranjem i formiranjem penzijskog plana obezbijedi dodatne pogodnosti za svoje zaposlene.

Glas: Koji su planovi fonda za iduću godinu?

Drobnjak: Osim potpune implementacije penzijskog plana koji je donijela Vlada RS, planiramo dalju promociju dobrovoljne penzijske štednje kod privatnih poslodavaca. Smatramo da je potrebno raditi na stvaranju svijesti o neophodnosti štednje za starost, ali i stvaranju osjećaja odgovornosti sa sopstvenu finansijsku dobrobit kod pojedinaca, kako zbog demografskih trendova tako i zbog stanja u kojem se nalazi sistem obaveznog penzijskog osiguranja.

 

Rezultati poslovanja 

Glas: Kako je Evropski dobrovoljni penzijski fond poslovao u prvih šest mjeseci ove godine ?

Drobnjak: Prinos u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani iznosio je 5,23 odsto na godišnjem nivou i on se obračunava kao neto prinos. Evropski dobrovoljni penzijski fond pretežno ulaže u najsigurnije hartije od vrijednosti na tržištu, državne obveznice, koje su imale rast cijena u toku 2019. godine, te su i uslovile veći prinos u odnosu na 2018. godinu. Prethodno ostvareni prinosi ne predstavljaju garanciju budućih prinosa. Prinos u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani iznosio je 5,23 odsto na godišnjem nivou i on se obračunava kao neto prinos. Evropski dobrovoljni penzijski fond pretežno ulaže u najsigurnije hartije od vrijednosti na tržištu, državne obveznice, koje su imale rast cijena u toku 2019. godine, te su i uslovile veći prinos u odnosu na 2018. godinu. Prethodno ostvareni prinosi ne predstavljaju garanciju budućih prinosa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana