Frilenseri uplatili 443.000 KM poreza

Marijana Miljić Bjelovuk
Frilenseri uplatili 443.000 KM poreza

BANjALUKA - Poreski obveznici koji ostvaruju prihode iz inostranstva, uključujući i zaradu od usluga ostvarenu udaljenim radom, takozvani frilenseri, u ovoj godini su uplatili skoro 450.000 KM poreza.

Fokus rada Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave RS u prethodnom periodu bio je i na istragama poreskih obveznika koji imaju prilive novca na tekućim računima putem PadžPal i Skrill platformi, kao i druga lica koja prihode ostvaruju iz inostranstva, odnosno takozvani frilenseri.

- Na osnovu podataka o prihodima fizičkih lica koja su ostvarena iz obavljanja djelatnosti putem interneta za strana pravna lica Odjeljenje je sačinilo analizu podataka, te pokrenulo aktivnosti kako bi navedena lica prijavila prihode i platila poreze koja su ostvarila u prethodnom periodu - rekao je “Glasu Srpske” direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Od ukupno 323 fizička lica koja su, prema podacima banaka, ostvarila prihod od 7,37 miliona maraka, obavještenja o obavezi prijavljivanja tih prihoda zaprimilo je njih 264.

- Do kraja prošle sedmice 140 fizičkih lica koja su ostvarila prihod od 3,20 miliona KM uplatila su 319.527 maraka poreza. Pored njih, prihode od 1,23 miliona maraka prijavilo je još 29 lica koja nisu na spiskovima koji su dobijeni od banaka, a koja su rezultati pokrenutih aktivnosti, tako da je ukupno naplaćeno 443.021 KM poreza - kazao je Maričić.

Podvukao je da će Odjeljenje za istrage i obavještajne poslove nastaviti sa daljim aktivnostima kako bi se prijavili i naplatili prihodi i od ostalih obveznika koji ih u ovom periodu nisu sami prijavili.

Ekonomisti ističu da je trend zarađivanja putem računara, odnosno gdje lice ne mora biti fizički prisutno na mjestu obavljanja posla, sve izraženiji.

- Posebno je pandemija virusa korona ubrzala takav način rada i sigurno će bavljenje time biti u usponu. Mnogobrojne su prednosti tih zanimanja, od komfora ljudi do štednje na svim drugim stavkama koje drugi poslodavci plaćaju. Veliki dio poslova prebaciće se u ovu sferu - rekao je “Glasu” izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SNjOT Saša Grabovac.

Naglasio je da je Poreska uprava RS, za razliku od Srbije, primijenila drugačiji i mnogo bolji pristup uvođenja frilensera u poreski sistem.

- Mnogi ljudi, koji se bave time, žele da redovno plaćaju obaveze, pa ih nadležni obavještavaju kako to da urade. Naravno, treba i dalje preduzimati mjere da što više frilensera bude uključeno u poreski sistem kako bi se smanjila nelojalna konkurencija. ali i povećao prihod u budžet - poručio je Grabovac.

Sankcije

Poreska uprava poziva poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva da prijave te prihode i sebe ne dovedu u situaciju da snose sankcije.

- Neprijavljivanje ostvarenog dohotka podliježe prekršajnoj, kao i eventualnoj krivičnoj odgovornosti - poručili su iz Poreske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana