Epidemija stala na put izvanrednim rezultatima

Anita Janković Rečević
Epidemija stala na put izvanrednim rezultatima

BANjALUKA - Proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u prvom polugodištu ove godine zabilježile su solidan rast u odnosu na isti period lani, a razlog za to­ su izvanredni rezultati u prvim mjesecima godine, prije pojave virusa korona koja je zaustavila dobar start i poljuljala razvoj drvoprerađivačkog sektora.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih šest mjeseci ove godine proizvedeno je 945.769 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 14, 4 odsto više nego u prvom polugodištu lani. Statističari su izračunali da je od januara do kraja juna ove godine prodato 840.367 metara kubnih šumskih sortimenata, što je za 9,9 odsto više u odnosu na isti period lani.

Pomoćnik ministra za šumarstvo Goran Zubić ističe da je tokom januara, februara i marta proizvodnja šumskih drvnih sortimenata dostigla 150 odsto u odnosu na plan, a vrlo dobri rezultati zabilježeni su i u plasmanu.

- Međutim, nakon marta, kada je epidemija uzela maha, došlo je do pada prodaje, ali se proizvodnja u dobroj mjeri održala jer su uslovi za rad u šumi bili dobri. Da je rast iz prvog kvartala nastavljen i u drugom, sada bismo imali izvanredne rezultate - rekao je Zubić. Dodao je da u trećem kvartalu očekuje pad zbog problema koje je prouzrokovala epidemija.

- Ukoliko se ne desi otvaranje svjetskog tržišta i ne poraste potražnja krajnjih kupaca za proizvodima od drveta, mislim da će doći do blagog pada proizvodnje i plasmana šumskih sortimenata - navodi Zubić.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik ističe da je, osim dobrog starta sa početka godine, na pozitivne rezultate veliki uticaj imala i prošla godina, koja je bila nepovoljna za proizvodnju šumskih sortimenata.

- Tokom 2016, 2017. pa i 2018. godine rezultati su bili izuzetno dobri, ali 2019. smo imali zastoj i podbačaj u proizvodnji. U prvom polugodištu prošle godine vremenske prilike su bile vrlo nepovoljne, zbog čega je dinamika izvršavanja planirane proizvodnje tekla otežano. To je jedan od razloga pozitivnog ishoda u prvom polugodištu ove godine - pojašnjava Šinik.

On ističe da su se privrednici zbog dobrog starta s početka godine nadali da će 2020. godinu obilježiti izvanredni poslovni rezultati.

- Desilo se šta se desilo i sada je situacija neizvjesna. Sugerisali smo preduzećima da nastave raditi gdje god se može, pa makar i po cijenu povećanja zaliha, jer je to bolja varijanta nego da zbog neizvjesnosti na tržištu zaustave proizvodnju. Nemogućnost izvoza tokom jednog perioda i smanjene narudžbe jesu oborili proizvodnju, posebno u aprilu koji je bio najnepovoljniji mjesec, ali već u maju i junu uslijedilo je poboljšanje i dalo osnov za optimizam da ćemo do kraja godine uspjeti prevazići podbačaje - naglasio je Šinik i dodao da taj optimizam trenutno sputavaju najave novog talasa virusa od jeseni koji bi mogao dodatno produbiti ekonomsku krizu.

Namještaj

Lazo Šinik ističe da je trenutno najteža situacija u preduzećima koja se bave proizvodnjom namještaja, naglasivši da je proizvodnja za prvih šest mjeseci ove godine smanjena za 30 odsto u odnosu na isti period lani.

- Takvi rezultati su razumljivi jer je bilo problema sa plasmanom na ino-tržišta zbog zatvorenih granica, ali situacija je opet koliko-toliko održana podnošljivom ako uzmemo u obzir podatak da je tokom aprila zabilježen pad proizvodnje namještaja od 80 odsto - rekao je Šinik.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana