Deficit dostigao skoro šest milijardi KM

Milijana Latinović
Deficit dostigao skoro šest milijardi KM

SARAJEVO - BiH je za devet mjeseci ove godine u inostranstvo plasirala robu vrijednu skoro devet milijardi maraka, što je za oko 1,7 odsto manje u odnosu na isti period lani, dok je uvoz ojačao za 2,29 odsto i iznosio je skoro 15 milijardi maraka.

Pokazuju to podaci Spoljnotrgovinske komore BiH  o razmjeni BiH sa inostranstvom za tri kvartala ove godine. 

- Spoljnotrgovinski deficit iznosi 5,97 milijardi maraka i veći je za 8,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine - istakao je zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović.

On je dodao da je povećanje uvoza rezultat privredne aktivnosti u zemlji i povećanog obima domaće potrošnje.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, usporavanje ekonomija glavnih partnera BiH odrazilo se na smanjen plasman domaće robe u inostranstvo.

- Izvoz BiH za devet mjeseci manji je za 155 miliona KM nego u istom periodu prošle godine - rekla je stručni saradnik u Sektoru za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Belma Hasić.

Dodala je da je za tri kvartala ove godine izvoz u Njemačku manji za 33 miliona KM u odnosu na isti lanjski period, a u Tursku za 44 miliona KM.

- Uzrok smanjenog izvoza je nesprovođenje sporazuma o slobodnoj trgovini, dok su takse koje primjenjuje samoproglašeno Kosovo uzrok smanjenja izvoza za 105 miliona KM - dodala je Hasićeva.

Komentarišući uvoz u BiH koji je za devet mjeseci veći za 334 miliona KM u odnosu na isti period lani, Hasićeva je navela da je jedan od razloga i variranje cijena nafte i njenih derivata na svjetskom tržištu.

Naglasila je i da BiH ostvaruje suficit sa svim zemljama CEFTA, osim sa Srbijom, gdje je dostignuta pokrivenost uvoza izvozom od skoro 50 odsto.

Prema njenim riječima, ukupan izvoz BiH u Srbiju u devet mjeseci iznosio je 1,03 milijarde KM i veći je za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio 2,07 milijardi KM i povećan je za skoro pet odsto.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za "Glas Srpske" da treba podsticati domaću proizvodnju, jer je izvoz jedino rješenje za domaće proizvođače.

- Kada govorimo o prehrambenoj industriji očigledno je da naši prerađivački kapaciteti nisu dovoljni, ili i ono što imamo nije povezano na pravi način sa baznom proizvodnjom - rekao je Pavlović.

Dodao je da je potrebno jače povezivanje poljoprivrednika i prerađivača te jačanje zadrugarstva kako bi se na taj način proizvođači lakše izborili za parče tržišnog kolača
 

Rast izvoza:  1,7 %

Rast uvoza:    2,29 %

 

Investicije

Nihad Bajramović ističe da je za ekonomski razvoj BiH neophodno povećanje investicija, a da je nepovoljno poslovno okruženje u zemlji uzrok malog investiranja. On je naveo podatak magazina "Duing biznis", prema kojem se BiH nalazi na 90. mjestu po mogućnostima investiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana