Cigarete skuplje do 0,20 maraka

Milijana Latinović
Cigarete skuplje do 0,20 maraka

Banjaluka - Paklicu pojedinih vrsta cigareta pušači u BiH od juče plaćaju i do 0,20 KM skuplje, a više cijene ostalih proizvođača i distributera duvana i duvanskih prerađevina stupiće na snagu do 15. jula.

Pušače su juče na kioscima dočekale nove cijene cigareta kompanije “Filip Moris” pa je za “marlboro” sada potrebno izdvojiti od 5,50 do 6,50 maraka, što je više za 0,10 ili 0,20 KM, u zavisnosti od vrste.

“Česterfild” sada košta od 4,70 do 4,90 KM, odnosno 0,20 KM više nego do sada, a toliko su poskupjele i cigarete “iv” koje prema novom cjenovniku koštaju 5,40 KM.

Primjena novog cjenovnika kompanije “Nelt” počeće 6. jula. Prema tim kalkulacijama pušači će “ld violet” i “ld pink” plaćati 4,80 KM, što je za 0,10 maraka više u odnosu na cijene formirane početkom ove godine, dok će “ld red”, “ld blu” i “ld silver” plaćati po dosadašnjoj cijeni od 4,70 KM. 

Prema kalkulacijama cijena koje je Fabrika duhana Sarajevo (FDS) dostavila Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od 15. jula pušači će za cigarete “drina gold”, “drina silver” i “drina jedina” izdvajati 5,10 KM što je za 0,20 KM više u odnosu na sadašnje cijene,  a za toliko će biti skuplja i “drina denifajn” koju će pušači plaćati 4,70 maraka.

Cjenovnik maloprodajnih cijena cigareta korigovalo je i predstavništvo Tvornice duhana Rovinj (TDR) pa će paklica njihovih cigareta od 15. jula koštati od 4,70 do 5,60 KM. Tako će pušači za sve vrste “rotmansa” izdvajati od 4,70 do 4,90 maraka, što je za 0,20 KM više nego sada.

Pet vrsta “filtera” koštaće 5,20 maraka, što je takođe za 0,20 KM više u odnosu na dosadašnju cijenu, dok će za paklicu svih vrsta “danhila” pušači izdvajati 5,60 KM, što je skuplje za 0,10 KM. Prema novom cjenovniku “laki” će, u zavisnosti od vrste, koštati od pet do 5,40 KM, dok se trenutna cijena kreće od 4,90 do 5,20 maraka.

Od 15. jula potrošače na kioscima očekuju i nove cijene cigareta koje na tržište BiH plasira kompanija “Atako” Mostar. Tako će “davidof klasik”, “davidof gold” i “davidof gold slims” koštati 5,80, što je za 0,10 KM više u odnosu na cijene formirane početkom godine. Cigarete “vest red”, “vest silver”, kao i sve vrste cigareta “bos” koštaće pet maraka, što je za 0,20 KM više u odnosu na trenutnu cijenu.

Novi udar po džepu iznenadio je stanovnike Srpske i FBiH koji kažu da uveliko razmišljaju o tome da prestanu konzumirati cigarete.

- Šokirala sam se juče kada mi je kasirka u marketu kazala da nedostaje još 0,20 KM za paklicu cigareta - rekla je Banjalučanka Marica Đukić.

Ekonomista Goran Radivojac kaže da su već nekoliko godina 1. januar i 1. ju­l datumi koje pušači u BiH ne vole.

- Cigarete su skupe i u inostranstvu, a razlog tome je njihova štetnost za zdravlje. Logika dizanja cijena cigareta jeste da se što više ljudi obeshrabri da koristi cigarete kako bi smanjili troškove u zdravstvu. BiH je prihvatila politiku EU, usklađivanje cijena ide postepeno i to je neminovno i u idućem periodu - rekao je Radivojac.

Akcizna politika

Iz UIO BiH ističu da su nove cijene nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duvan i cigarete u EU. Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2019. godine minimalna akciza iznosi 2,86 KM po kutiji cigareta, dok akciza na duvan za pušenje iznosi 114,40 KM po kilogramu. Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje specifična akciza na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana