Цигарете скупље до 0,20 марака

Милијана Латиновић
Цигарете скупље до 0,20 марака

Бањалука - Паклицу појединих врста цигарета пушачи у БиХ од јуче плаћају и до 0,20 КМ скупље, а више цијене осталих произвођача и дистрибутера дувана и дуванских прерађевина ступиће на снагу до 15. јула.

Пушаче су јуче на киосцима дочекале нове цијене цигарета компаније “Филип Морис” па је за “марлборо” сада потребно издвојити од 5,50 до 6,50 марака, што је више за 0,10 или 0,20 КМ, у зависности од врсте.

“Честерфилд” сада кошта од 4,70 до 4,90 КМ, односно 0,20 КМ више него до сада, а толико су поскупјеле и цигарете “ив” које према новом цјеновнику коштају 5,40 КМ.

Примјена новог цјеновника компаније “Нелт” почеће 6. јула. Према тим калкулацијама пушачи ће “лд виолет” и “лд пинк” плаћати 4,80 КМ, што је за 0,10 марака више у односу на цијене формиране почетком ове године, док ће “лд ред”, “лд блу” и “лд силвер” плаћати по досадашњој цијени од 4,70 КМ. 

Према калкулацијама цијена које је Фабрика духана Сарајево (ФДС) доставила Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од 15. јула пушачи ће за цигарете “дрина голд”, “дрина силвер” и “дрина једина” издвајати 5,10 КМ што је за 0,20 КМ више у односу на садашње цијене,  а за толико ће бити скупља и “дрина денифајн” коју ће пушачи плаћати 4,70 марака.

Цјеновник малопродајних цијена цигарета кориговало је и представништво Творнице духана Ровињ (ТДР) па ће паклица њихових цигарета од 15. јула коштати од 4,70 до 5,60 КМ. Тако ће пушачи за све врсте “ротманса” издвајати од 4,70 до 4,90 марака, што је за 0,20 КМ више него сада.

Пет врста “филтера” коштаће 5,20 марака, што је такође за 0,20 КМ више у односу на досадашњу цијену, док ће за паклицу свих врста “данхила” пушачи издвајати 5,60 КМ, што је скупље за 0,10 КМ. Према новом цјеновнику “лаки” ће, у зависности од врсте, коштати од пет до 5,40 КМ, док се тренутна цијена креће од 4,90 до 5,20 марака.

Од 15. јула потрошаче на киосцима очекују и нове цијене цигарета које на тржиште БиХ пласира компанија “Атако” Мостар. Тако ће “давидоф класик”, “давидоф голд” и “давидоф голд слимс” коштати 5,80, што је за 0,10 КМ више у односу на цијене формиране почетком године. Цигарете “вест ред”, “вест силвер”, као и све врсте цигарета “бос” коштаће пет марака, што је за 0,20 КМ више у односу на тренутну цијену.

Нови удар по џепу изненадио је становнике Српске и ФБиХ који кажу да увелико размишљају о томе да престану конзумирати цигарете.

- Шокирала сам се јуче када ми је касирка у маркету казала да недостаје још 0,20 КМ за паклицу цигарета - рекла је Бањалучанка Марица Ђукић.

Економиста Горан Радивојац каже да су већ неколико година 1. јануар и 1. ју­л датуми које пушачи у БиХ не воле.

- Цигарете су скупе и у иностранству, а разлог томе је њихова штетност за здравље. Логика дизања цијена цигарета јесте да се што више људи обесхрабри да користи цигарете како би смањили трошкове у здравству. БиХ је прихватила политику ЕУ, усклађивање цијена иде постепено и то је неминовно и у идућем периоду - рекао је Радивојац.

Акцизна политика

Из УИО БиХ истичу да су нове цијене наставак хармонизације акцизне политике у БиХ са политиком акциза на дуван и цигарете у ЕУ. Према усвојеној одлуци, која се заснива на Закону о акцизама у БиХ, од 1. јануара 2019. године минимална акциза износи 2,86 КМ по кутији цигарета, док акциза на дуван за пушење износи 114,40 КМ по килограму. Примјењујући законско минимално повећање специфична акциза на цигарете за 2019. годину треба да износи 1,60 КМ по кутији цигарета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана