BLIRE okupio brojne izlagače i paneliste

Milijana Latinović
BLIRE okupio brojne izlagače i paneliste

Banjaluka - Međunarodni sajam nekretnina i investicija "Banjaluka invest real estate expo 2019" (BLIRE), treći po redu, okupio je izlagače iz Srpske i Srbije, te predstavnike kompanija i institucija koji učestvuju na sajamskim panel diskusijama.

Ova dvodnevna manifestacija, koja je danas svečano otvorena u Banjalučkom velesajmu, okupila je investitore stambeno-poslovnih objekata, proizvođače i distributere materijala za gradnju, a učestvuju i agencije za nekretnine, banke i osiguravajuće kuće. Idejni tvorac i organizator sajma Predrag Tešić kaže da manifestaciju organizuju po konceptu koji je zasnovan na panel diskusijama i izlagačkom dijelu.

- Trudimo se da svake godine dovedemo što reprezentativnije paneliste ne samo iz Srpske već i iz regiona, a ove godine uspjeli smo da dovedemo i panelistu iz Turske - istakao je Tešić.

Dodao je sajam prethodne dvije godine bio veoma posjećen, te da veliki broj posjetilaca očekuju i na ovogodišnjoj manifestaciji.

- Na sajmu se predstavlja 30-ak izlagača iz Srpske i Srbije. Veoma je značajno da su izlagači koji su prvu godinu bili s nama i danas tu, što je i nama organizatorima potvrda da smo na pravom putu. Sajamska kultura se izgubila na našim prostorima i nastojimo to povratiti. Jedan od ciljava je da sajam bude mjesto gdje će se sklapati poslovi kroz koje ćemo postizati kvalitetnije rezultate - istakao je Tešić.

O značaju ovog sajma, dodaje Tešić, najbolje svjedoči činjenica da je na prvom sajmu 2017. godine pokrenuta inicijativa o usvajanju zakona o posredovanju u prometu nekretnina.

- U FBiH je usvojen nacrt tog zakona, dok je kod nas pripremljen prijedlog i očekujem da će uskoro biti usvojen - rekao je Tešić i podsjetio da je na prvom sajmu formirano i Udruženje posrednika u prometu nekretnina RS koje će tokom ovogodišnjeg sajma potpisati sporazum o saradnji sa Klasterom nekretnina Srbije.

Pomoćnik direktora za normativne poslove, evropske integracije i međunarodne projekte Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Jasenko Nedinić istakao je da je ova institucija najvažnija kada je riječ o nepokretnostima.

- Kod nas sve počinje, vodimo evidencije o vlasništvu nad nepokretnostima, a to omogućava investitorima, između ostalog i učesnicima ovog sajma, da imaju sve potrebne informacije na jednom mjestu - rekao je Nedinić, naglasivši da su u cilju obezbjeđenja što jednostavnijeg pristupa svim podacima uveli elektronske servise.

Direktor firme "Remax" koja je lider u svijetu nekretnina Dragan Milanović rekao je da se ova firma prvi put predstavlja na sajmu BLIRE.

- Ovakve manifestacije su značajne za uspostavljanje kontakata, podizanja imidža kompanija i sklapanje poslova - rekao je Milanović.

Među medijskim pokroviteljima manifestacije je i "Glas Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana