Advokati u Brčkom čekaju izmjene zakona: Fiskalne kase ponovo pred poslanicima

Milijana Latinović
Advokati u Brčkom čekaju izmjene zakona: Fiskalne kase ponovo pred poslanicima

Brčko - Skupština Brčko distrikta razmatraće danas prijedlog izmjena Zakona o fiskalnim sistemima kako bi se u idućih godinu dana advokatska djelatnost izuzela iz procesa fiskalizacije, a advokati vratili u pravosudne institucije do pronalaska konačnog rješenja.

Istakao je to za “Glas Srpske” član protestnog odbora advokata iz Brčkog Mirko Simić, naglasivši da je početkom ove sedmice Vlada Brčko distrikta usvojila prijedlog izmjena spornog zakona.

- Prema mojim informacijama, Vlada je u ponedjeljak usvojila smjernice prema kojima bi trebalo da bude formirana komisija koja će uskladiti te propise distrikta sa propisima u Republici Srpskoj i FBiH, gdje advokatska djelatnost nije obuhvaćena fiskalizacijom, a sutra bi taj prijedlog trebalo da bude pred poslanicima i mi očekujemo pozitivno rješenje - pojasnio je juče Simić.

Dodao je da je tim izmjenama predviđeno da advokatska djelatnost u Brčkom bude izuzeta iz sistema fiskalizacije na godinu dana, a da se u tom periodu uradi konačno rješenje za advokatsku i druge djelatnosti koje bi trebalo da budu izuzete.

- Ovo je četvrti put da parlamentarci raspravljaju o izmjenama Zakona o fiskalnim sistemima i nadam se da će konačno biti riješen ovaj problem - dodao je Simić. 

Podsjetio je da blokada svih pravosudnih institucija u distriktu traje od 26. aprila, kada je 36 advokata, koliko ih ima kancelarije u Brčkom, u znak protesta zbog obuhvata sistemom fiskalizacije, obustavilo rad pred tamošnjim sudovima, tužilaštvima i organima uprave, te dodao da je do sada odloženo više od 850 ročišta. 

Krajem juna okupili su se ispred Osnovnog suda u Brčkom u znak protesta, a podržale su ih advokatske komore Republike Srpske i FBiH.

Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko distrikta, koji je usvojen 8. juna 2016. godine, advokatska djelatnost bila je izuzeta od obaveze registrovanja prometa putem fiskalne kase.

Međutim, Skupština distrikta je bez najave, odnosno nacrta ili prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra prošle godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojim je propisala obavezu registrovanja prometa putem fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti. 
 

Kontrole

Mirko Simić je istakao da su inspektori Poreske uprave u Brčkom prije nekoliko dana kontrolisali sve advokate u distriktu i pokrenuli postupak s ciljem da ih natjeraju da nabave fiskalne kase.

- Sačinili su zapisnike, svi advokati su izjavili prigovore na to, pa vidjećemo šta će se desiti. Možda dobijemo prekršajne naloge, a možda sve obustave nakon što budu usvojene izmjene zakona - rekao je Simić. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana