Osveštan Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Banjaluci

Ilijana Božić
Osveštan Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Banjaluci

BANjALUKA - Hram posvećen Pokrovu presvete Bogorodice u Novoj Varoši osveštan je danas u prisustvu velikog broja vjernika. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, koji je ključeve hrama uručio kumovima i ktitorima Panteliji i Damjanu Damjanoviću.

Starješina Sabornog hrama Hrista spasitelja protojerej Dragan Maksimović  kazao je da je ovo  istorijski dan za  grad a posebno za naselja Rosulje i Novu Varoš i sve pravoslavne ljude koji ovdje žive.

- Radujemo se ovom važnom duhovnom događaju jer se konačno  ostvaruje uzidana želja i težnja  za vječnim i neprolaznim vrijednostima koje su se prenosile sa generacije na generaciju. Ovaj sveti hram svjedoči živu vjeru, nadu i ljubav ove generacije srpskog naroda prema Hristu Gospodu- rekao je protojerej Maksimović.

Direktor Republičkog sekreterijata za vjere Dragan Davidović izrazio je zahvalnost ktitoru Hrama jer je smogao snage da samostalno podigne ovaj Hram u gradskoj sredini.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su vjerski objekti mjesto gdje se narod okuplja, ali i održava ne samo vjersku nego i nacionalnu liniju.

-Ovo je važna godina za Srpsku pravoslavnu crkvu, jer obilježava 800 godina od autokefalnosti, što je rijedak jubilej. Na ovim prostorima mijenjale su se i države i sistemi, te dolazile razne institucije, a jedina vertikala koja je opstajala sve vrijeme je  Srpska pravoslavna crkva, koja je izdržala sve ove vijekove i ostala da traje- istakao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana