У Београду почео 46. фест

Срна
У Београду почео 46. фест

Београд - У београдском Сава центру вечерас је почео 46. међународни филмски фестивал Фест, који и ове године доноси најзначајнија остварења свјетске филмске продукције.

Фестивал је почео уручењем награде "Београдски побједник" мађарском редитељу Иштвану Сабоу за изузетан допринос филмској умјетности, коју је добила и српска глумица Неда Арнерић.


Након свечаног отварања приказана је црнохуморна драма "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Макдоне, једног од најозбиљнијих кандидата за Оскара.

Црвеним тепихом прошетале су званице и гости Фестивала, међу којима и премијер Србије Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић.

Фестивалска публика биће у прилици да види, између осталог, велик број филмова који су номиновани за "Оскара" и остварења познатих свјетских редитеља.

Овогодишњи Фест, који траје до 4. марта под слоганом "Приђи ближе", доноси 116 премијерних филмова у 13 програмских цјелина и 10 филмских класика у селекцији "Фест класик".

Биће приказано 10 филмова кандидата за Оскара, остварења познатих редитеља, између осталог "Фантомска нит" Пола Томаса Андерсона са Данијелом Деј-Луисом, "Облик воде" Гиљерма дел Тора, "Скривена љубав" Луке Гвадањина, "Филмске звезде не умиру у Ливерпулу" са Анет Бенинг, "Сквер" Рубена Естлунда, "Ниоткуда" Фатиха Акина, "Адвокат2 са Дензелом Вошингтоном, "Ја, Тоња" са Марго Роби, "Према истинитој причи" Романа Поланског...

У такмичарском програму "Српски филм" наћи ће се пет премијера - "О бубицама и херојима" Петра Пашића по сценарију Николе Пејаковића и Димитрија Војнова, научнофантастична антиутопија "Едерлези Рисинг" Лазара Бодроже за коју је сценарио такође написао Димитрије Војнов /према приповијеци Зорана Нешковића/ са Себастијаном Кавацом и Стојом у улогама астронаута, односно андроида.

Ту је и психолошка и социјална драма/трилер "Изгредници" Дејана Зечевића по сценарију Ђорђа Милосављевића, прича о распаду породице, "Хоризонти" Светислава Драгомировића и "Бандити у потрази за мамом" Косте Ристића, о дружини браће и сестара која упада у невоље.

У главном такмичарском програму надмеће се 16 остварења, док из Хрватске стижу два Фестова ветерана са новим филмовима - Бранко Шмит представиће "Агапе", а Невио Марасовић "Комик сенс".

Награде за "Српски филм" биће додијељене 2. марта, а за Главни програм 3. марта.

Фестивал ће званично бити затворен 4. марта у Сава центру пројекцијом филма "Ја, Тоња" у 19.00, након чега ће бити приказано "Лице" Малгожате Шумовске.

Осим Иштвана Сабоа и Карена Шахназарова, коме ће бити додијељена награда "Београдски побједник" за досадашње стваралаштво, Београд ће посјетити и Корнел Мундруцо, Сузана Никјарели, Иван Шахназаров, Мазен Халед, Марта Месарош, Горан Богдан, Себастијан Каваца...

Цијена улазница је од 300 до 500 динара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана