Ученице из Добоја се тукле због трачева па се помириле

nezavisne.com
Ученице из Добоја се тукле због трачева па се помириле

Добој - Двије петнаестогодишње ученице првог разреда Економске и Угоститељске школе својом договореном тучом на платоу Занатског центра у Добоју "прославиле" су се преко ноћи, а разлог за песничење је, по свему судећи, баналан - међусобно ширење гласина, називање погрдним именима и, наравно, неки момак у позадини.

"Није требало да буде овако, требало је да буде један на један, без мијешања са стране. Овако је испало без везе, а и полиција је дошла", испричала је једна учесница скандалозног догађаја својим другарицама.

Оно што је најзанимљивије, актерке туче, али и дјевојчице које су се укључиле у њихов обрачун, данас су поново сједиле заједно на настави, пружиле су једне другима руку помирења и признале да им то није требало!

Видео у којем се двије ученице туку, маса ђака нијемо посмарта и потом навија обишао је регион, а у Средњошколском центру у којем се налазе четири од укупно шест овдашњих школа не бјеже од одговорности, али  истичу да оно што се догодило није се збило за вријеме наставе, нити у школском простору.

Мирослава Јеринић-Ђукић, в.д. директора Угоститељске школе, наводи да једна актерка туче, ученица те школе, до сада није испољавала ризично понашање, али је имала других проблема у школи.  

"Она никада у школи није испољила агресивно понашање, увијек је била весела. Јесте она и 'понављач' и бјежала је са часова, смањено јој је владање због тих изостанака", казала је Јеринић-Ђукићева.

Друга актерка, ученица Економске школе, већ је нешто сасвим друго, наводе у Активу директора средњих школа,  осим негативних оцјена, неоправданих изостанака, њено понашање у школи је са стручног становишта ризично.

Договорену тучу, кажу у Активу директора, нису могли спријечити јер за њу нису ни знали. На платоу који се налази у непосредној близини се окупило десетине средњошколаца, који су не само навијали, него и снимали обрачун вршњакиња, а било је и покушаја да се малољетнице раздвоје и њихов обрачун прекине.

"Њих 80 процената су путници, они сви чекају превоз  у 13.25. И то неко вријеме гдје да искористе? Имају тај празан ход, некада је то и 60 минута, и 90 минута. Дјеца се окупљају, и просто... Ми нисмо имали ту информацију, да смо имали, свакако бисмо спријечили", каже Спасоје Васиљевић, предсједник Актива директора средњих школа.

Туча се догодила у уторак након наставе у првој смјени, а полицију је позвао неко од станара околних зграда.

"Изласком на лице мјеста није нико затечен од учесника. Оперативним радом полицијски службеници су утврдили идентитет лица која су учествовала у нарушавању јавног реда и мира. Против истих лица биће предузете законом предвиђене мјере и радње", рекао је Зоран Петрић, замјеник командира Полицијске станице Добој 1.

Актери овог догађаја неће сносити никакве санкције у школама које похађају, а из којих поручују да се у  средњу школу долази са 15 година и тада не почиње васпитање.

"Школа није једини фактор који васпитава, читаво друштво је заказало. Колико имамо васпитно-образовних програма на телевизији, а колико ријалити емисија гдје се пропагира такво понашање", наводи Мирослава Јеринић-Ђукић, која је дугогодишњи педагог у Угоститељској школи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана