Мјесец од нестанка Данке Илић: Хронологија случаја који је потресао регион

ГС, Агенције
Мјесец од нестанка Данке Илић: Хронологија случаја који је потресао регион

БОР - Данас се навршава мјесец дана од нестанка двогодишње Данке Илић у околини Бора. Истрага у овом случају још увијек траје.

Дјевојчица је нестала када је са братом и мајком била у Бањском Пољу у околини Бора. Како је мајка испричала, дјевојчица је нестала када се окренула да другом дјетету да воде.

Нестанак је убрзо пријављен полицији која је у кратком року била на терену, а у потрагу за Данком укључили су се и мјештани Бањског Поља.

У дану када је нестала Данка у Србији се први пут огласио систем Амбер Алерт под називом “Пронађи ме”. Грађанима Србије стигле су поруке које су их упућивале да сајт Министарства унутрашњих послова Србије гдје су наведене све детаљне информације о нестанку дјетета. Такође, редовно емитовање програма Радио телевизије Србије прекинуто је како би грађанима издато саопштење о нестанку двогодишње Данке Илић.

Велике полицијске снаге, али и припадници Жандармерије као и цивилни сектор, сатима су пречешљавали терен у околини мјеста са којег је двогодишња дјевојчица нестала.

Мјесто са којег је Данка нестала је било запуштено и затрпано смећем те су екипе данима крчиле мјесто и одвозиле смеће.

У ноћи са 30. на 31. март појавила се вијест да је двогодишња Данка Илић виђена у главном граду Аустрије у Бечу, на станици. Тамошња полиција одмах се укључила у потрагу а убрзо су и ухапшене двије Румунке за које се наводило да су биле са дјевојчицом која је виђена на снимку.

Нажалост, испоставило се да на поменутом снимку није Данка Илић за којом се трагало.

Неколико дана касније стигле су вијести које су потресле цијели регион - двогодишња Данка Илић је мртва. Тада је саопштено да је полиција ухапсила двије особе које су признале дјело.

Ухапшени су Срђан Јанковић (50) из села Лука и Дејан Драгијевић (50) из села Злот код Бора. Они су, како се писало, признали да су двогодишњу Данку Илић ударили службеним возилом “Водовода”. Потом су Данку убацили у аутомобил и бацили је на депонију. Како су медији писали, двојац је признао и да је Данка давала знакове живота али да су је они удавили.

Полиција је одмах кренула у потрагу на поменуту депонију али тијело тамо није пронађено. Услиједила је претрага других локација за која се сумњало да би ту могло да буде тијело двогодишње Данке Илић а након што се појавила вијест да је њено тијело премјештено са депоније. Претражена је кућа у којој су живјели осумњичени, имање у селу Злот чији је власник један од осумњичених, као и Лазарева пећина код села Злот, Лазарев кањон, као и цјелокупно подручје дуж Злотске ријеке.

Због убиства мале Данке Илић ухапшен је и брат једног од осумњичених за убиство, Далибор Драгијевић који је преминуо у притвору.

Родитељи Данке Илић више пута су саслушавани у полицији а након што је откривено да је дјевојчица убијена они су и свједочили у Вишем јавном тужилаштву у Зајечару. Њихови телефони такође су вјештачени а у медијима су се појављивале различите информације у првим данима потраге за малом Данком.

Прије неколико дана објављено је да су вјештачени предмети који су пронађени у аутомобилу којим је ударена двогодишња Данка. Поред тога, испитано је и 14 свједока у овом случају а најављено је да ће бити испитано још.

Осумњиченима за Данкино убиство, одређен је притвор од тридесет дана, а за помагање у злочину осумњичен је Радослав Драгијевић.

Тијело Данке Илић још увијек није пронађено.

Хронологија

26. март - Дјевојчица нестала у Бањском Пољу

У вечерњим сатима 26. марта пристигла је вијест да је у Бањском пољу нестала двогодишња дјевојчица. Како је мајка објаснила отишла је да другом дјетету да воду, а када се окренула, њене ћерке није било.

Већ прве вечери је за Данком на терену трагало више од 100 људи. Тражили су је мјештани Бањског поља, комшије, пријатељи, ватрогасне јединице, као и припадници Горске службе спасавања и полиција.

Киша које је те вечери почела додатно је отежавала потрагу у мраку, али је потрага настављена и током ноћи. На терен су послати и хеликоптери, а министар унутрашњих послова Братислав Гашић отишао је у Бањско поље.

Истог дана, у вечерњим сатима, када су прикупљене све информације и када је сматрано да је то безбједно за дијете, огласио се систем “Пронађи ме".

28. март - Ухапшени мушкарци у БиХ

Током трећег дана потраге, у Босни и Херцеговини ухапшене су три особе због сумње да би могле да буду у некој вези са нестанком дјетета. Три мушкарца су ухапшена по акту Интерпола Београд јер су путем друштвене мреже ТикТок објавили да су повезани са нестанком дјевојчице.

Они су на тој мрежи тражили 50.000 конвертибилних марака, односно око 25.000 евра како би открили информације о нестанку дјетета. Ипак, све је претражено и утврђено је да дјевојчица није код њих. Они, такође, нису имали никакве информације о њој.

29. март - Ухапшен полицајац из Бора

Четвртог дана потраге ухапшен је полицајац из Бора. Слободе је лишен због одавања информација из истраге.

Није саопштено коме је одавао информације, а био је подвргнут полиграфском тестирању које није прошао.

31. март - Све очи упрте у Беч

Шестог дана потраге, појавио се снимак који је један држављанин Србије снимио у Бечу. На снимку се виде двије жене, за које је речено да су румунке и дијете које личи на Данку.

Српска полиција одмах је контактирала колеге у Аустрији и Европолу послала све податке и снимак.

Тако се истрага наставила у двије државе - Србији и Аустрији.

Истог дана расписана је и жута Интерполова потјерница, која се расписује за нестале особе.

4. април - “Девојчица је убијена”

Десетог дана потраге аустријска полиција објавила је да се на снимку из Беча не налази Данка Илић.

Тог дана истрага је отишла у потпуно другом смјеру. Полиција је, прегледом великог броја аутомбила, у једном возилу пронашла траг крви која је узета на ДНК анализу.

Око 10 часова предсједник Србије Александар Вучић саопштио је да је Данка Илић убијена. Он је рекао да је полиција ухапсила двојицу осумњичених.

Информације о томе шта се десило тога дана су само пристизале. Прво је откривено да су двојица радника ЈКП “Водовод” ударила дјевојчицу аутомобилом, а потом тијело бацили на депонију која је већ претражена 1. априла. Потрага се потом преселила управо тамо.

Након вијести о хапшењу, фокус се са Бањског Поља премјестио на села Злот и Лука, из којих су двојица осумњичених.

6. април - Ухапшени брат и отац осумњиченог

Након саслушања осумњичених саопштено је да им је одређен притвор до 30 дана. Ипак, они нису рекли гдје се налази тијело дјевојчице.

Такође Срђан Јанковић се у тужилаштву бранио ћутањем, док је Дејан Драгијевић признао злочин, али је промијенио причу и рекао да је он био тај који је убио дјевојчицу и сакрио тијело.

Тог дана ухапшени су отац и брат осумњиченог Дејана Драгијевића због сумње да су му помагали да премјести и сакрије тело дјевојчице.

7. април - Умро брат осумњиченог

Нешто послије поднева стигла је вијест да је Далибор Драгијевић, брат осумњиченог Дејана, умро у полицијској станици. Он саслушање у тужилаштву није дочекао.

Истог дана у тужилаштво је доведен њихов отац. Он се бранио ћутањем, а одређен му је притвор до 30 дана.

16. април - Саслушана мајка осумњиченог

Мајка Дејана и супруга Радослава Драгијевића Светлана Драгијевић дошла је у Више јавно тужилаштво у Зајечару како би свједочила.

Ипак, она је, као најближи сродник осумњичених, искористила своје законско право да не свједочи.

У тужилаштву је тог дана и у наредним данима настављено са саслушањем свједока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана