Маштовити креативци идеје и таленат претварају у зараду

И. Божић, В. Гајић
Маштовити креативци идеје и таленат претварају у зараду

Бањалука - Кућна радиност постала је оригиналан вид за показивање талента, али и начин да се заради додатни новац у данашње вријеме, када је све могуће купити у трговинама или путем интернета.

Бројним креативцима пошло је за руком да машту и таленат претворе у уносан посао, а инспирацију проналазе у свему што их окружује. Додатну мотивацију пружа им одушевљење које њихове рукотворине изазивају код породице, пријатеља, али и непознатих људи, који купују ове производе.

Бањалучанка Славица Радић од малих ногу воли и зна да шије. Ова млада жена слободно вријеме углавном користи да би стварала уникатне комаде одјеће.

- Бака ми је шила одјећу кад сам била мала и расла сам уз шиваћу машину, у окружењу у којем се поклањала посебна пажња ручно израђеним предметима. Научила сам да их цијеним, јер свака рукотворина има посебну вриједност - казала је Радићева.

Она додаје да се шивење учи годинама, а када се ова вјештина “избруси”, од ње може да се заради додатни новац.

- Код куће сам пронашла ствари попут старе одјеће, прекривача и завјеса, те тако почела са шивењем једноставних кројева као што су јастучнице или прегаче - рекла је Радићева.

С дипломом правника, даром за умјетност и без сталног запослења, Данијела Миловановић окренула се шивењу и тако од хобија започела малу кућну радиност.

- Свако ко има неки таленат и има жељу да покуша, требало би да то и учини. Већина људи сматра да су ручни радови прецијењени јер не знају колико труда и љубави стоји иза сваког таквог предмета - казала је Миловановићева.

Александра Карамарковић-Вученовић је своју љубав према прављењу колача претворила у праву умјетност. Она од медењака ствара честитке, на којима осликава градове или цртане јунаке. Своја слатка умјетничка дјела најприје је поклањала пријатељима, а потом су почеле да стижу наруџбе са свих страна, махом за свадбене дарове. Тако је настао породични бренд “Сашкини медењаци”, који су са ђацима Угоститељске школе из Бањалуке путовали на Сусрете европских земаља у Румунију, гдје су представљали БиХ и освојили сребрну медаљу за најкреативније представљање.

- Најљепше је што заиста уживам у томе што радим и никада не знам куда ће инспирација да ме одведе. Љепота украсних медењака је у томе што сваки повод може да се пренесе на њих - додала је Александра.

Програмирање

Фриленсер Дарио Пећанац већ неколико година програмира и добија послове са свих страна свијета.

- У фриленсингу треба да представите себе. У почетку је тешко наћи клијенте јер нисте познати, а када се чује за вас, можете зарадити доста новца - каже овај програмер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана