Maštoviti kreativci ideje i talenat pretvaraju u zaradu

I. Božić, V. Gajić
Maštoviti kreativci ideje i talenat pretvaraju u zaradu

Banjaluka - Kućna radinost postala je originalan vid za pokazivanje talenta, ali i način da se zaradi dodatni novac u današnje vrijeme, kada je sve moguće kupiti u trgovinama ili putem interneta.

Brojnim kreativcima pošlo je za rukom da maštu i talenat pretvore u unosan posao, a inspiraciju pronalaze u svemu što ih okružuje. Dodatnu motivaciju pruža im oduševljenje koje njihove rukotvorine izazivaju kod porodice, prijatelja, ali i nepoznatih ljudi, koji kupuju ove proizvode.

Banjalučanka Slavica Radić od malih nogu voli i zna da šije. Ova mlada žena slobodno vrijeme uglavnom koristi da bi stvarala unikatne komade odjeće.

- Baka mi je šila odjeću kad sam bila mala i rasla sam uz šivaću mašinu, u okruženju u kojem se poklanjala posebna pažnja ručno izrađenim predmetima. Naučila sam da ih cijenim, jer svaka rukotvorina ima posebnu vrijednost - kazala je Radićeva.

Ona dodaje da se šivenje uči godinama, a kada se ova vještina “izbrusi”, od nje može da se zaradi dodatni novac.

- Kod kuće sam pronašla stvari poput stare odjeće, prekrivača i zavjesa, te tako počela sa šivenjem jednostavnih krojeva kao što su jastučnice ili pregače - rekla je Radićeva.

S diplomom pravnika, darom za umjetnost i bez stalnog zaposlenja, Danijela Milovanović okrenula se šivenju i tako od hobija započela malu kućnu radinost.

- Svako ko ima neki talenat i ima želju da pokuša, trebalo bi da to i učini. Većina ljudi smatra da su ručni radovi precijenjeni jer ne znaju koliko truda i ljubavi stoji iza svakog takvog predmeta - kazala je Milovanovićeva.

Aleksandra Karamarković-Vučenović je svoju ljubav prema pravljenju kolača pretvorila u pravu umjetnost. Ona od medenjaka stvara čestitke, na kojima oslikava gradove ili crtane junake. Svoja slatka umjetnička djela najprije je poklanjala prijateljima, a potom su počele da stižu narudžbe sa svih strana, mahom za svadbene darove. Tako je nastao porodični brend “Saškini medenjaci”, koji su sa đacima Ugostiteljske škole iz Banjaluke putovali na Susrete evropskih zemalja u Rumuniju, gdje su predstavljali BiH i osvojili srebrnu medalju za najkreativnije predstavljanje.

- Najljepše je što zaista uživam u tome što radim i nikada ne znam kuda će inspiracija da me odvede. Ljepota ukrasnih medenjaka je u tome što svaki povod može da se prenese na njih - dodala je Aleksandra.

Programiranje

Frilenser Dario Pećanac već nekoliko godina programira i dobija poslove sa svih strana svijeta.

- U frilensingu treba da predstavite sebe. U početku je teško naći klijente jer niste poznati, a kada se čuje za vas, možete zaraditi dosta novca - kaže ovaj programer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana