У бањалучким вртићима у просјеку по троје обољелих од водених оспица

nezavisne.com
У бањалучким вртићима у просјеку по троје обољелих од водених оспица

Бањалука - Да је у предшколским установама у Бањалуци посљедњих дана повећан број малишана који су обољели од водених оспица (варичела) посвједочили су нам надлежни из ових установа, али и родитељи малишана.

Наиме, како кажу и у приватним и у државним вртићима, у сваком објекту углавном је у просјеку по троје дјеце обољело од оспица. Ипак, истичу да ситуација није алармантна.

“Максимално имамо по троје дјеце обољеле од водених оспица по објектима, иако је ово период када се водене оспице јављају”, казао је Сањин Бузаџија, предсједник Удружења приватних предшколских установа РС.

Јелена Куртиновић, директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, казала је да у њиховим вртићима имају свакоднево дјецу која су обољела од водених оспица.

“Имали смо неколико случајева дјеце која су обољела од водених оспица, али дјеца се већ полако враћају у вртиће”, казала је Куртиновићева за “Независне”.

Додала је да уколико се повећа број обољеле дјеце, онда се предузимају превентивне мјере.

“Родитеље смо упозорили да дјецу која имају водене оспице не смију доводити у вртић све док се не излијече, како не би заразили друге”, појаснила је Куртиновићева.

Сандра В. из Бањалуке казала је да је њен син добио оспице, те да је првих дана имао високу температуру.

“До сада су у његовој групи у вртићу сви имали оспице”, казала је она.

Из Дома здравља Бањалука истичу да није повећан број обољелих од водених оспица, те да су оспице релативно честа вирусна заразна болест, која се најчешће појављује код дјеце између четири и седам година, а рјеђе код одраслих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана