Станодавцима исплативији подстанари на један дан

nezavisne.com
Станодавцима исплативији подстанари на један дан

Бањалука, Сарајево - Све већа понуда станова на дан утиче на мању понуду станова који се изнајмљују на дужи период, а њихова цијена је виша, потврдили су нам подстанари, као и они који се баве прометом некретнина.

Експанзија станова који се изнајмљују на дан иде на руку туристима који желе да нађу повољан смјештај, али подстанари тврде да је баш зато понуда станова на дужи период све мања уз цијене које расту.

Драган С. из Бањалуке каже да је нови стан за изнајмљивање ове године тражио неуобичајено дуго.

“Недавно сам тражио стан и могу вам рећи да је то поприлично мукотрпан посао. Никада није било тако. Раније је била широка лепеза станова, а ја сам дословно мјесец и по дана бирао, јер избора није било. У огласима се стално 'врте' исти станови”, прича овај Бањалучанин.

Дино Гризовић, власник агенције за некретнине у Мостару, каже да се све мањи број људи одлучује изнајмљивати станове на дужи период, јер је већа зарада с издавањем станова на дан.

“Сада ће ријетко ко пристати на мјесечни најам, односно хоће, али искључиво за добру цијену. Велики број изнајмљивача који имају времена изнајмљује станове на дан, јер је зарада много већа. Они који немају времена да буду стално укључени у процес издавања станова краткорочно, издају га на мјесечном нивоу, али опет за већу цијену”, рекао је Гризовић за “Независне”.

Додаје да је цијена станова порасла и сигуран је да је то због велике понуде станова на дан.

“Продајна цијена станова у Мостару је порасла. Цијена најма на дужи период зависи наравно од локације, величине, али и уређености стана. Модернији станови у центру Мостара се могу наћи за 350 до 500 КМ”, објашњава Гризовић.

Наида Ћеримагић, предсједница Удружења учесника у промету некретнина, каже да у Сарајеву и даље има поприлично заинтересованих за станове који се изнајмљују на дужи период.

“Имамо поприличан број заинтересираних, а цијена ренте стана од 50 квадратних метара, у зависности од намјештености стана и локације, креће се од 300 КМ, на Отоци, до чак 800 КМ у центру Сарајева”, рекла је Ћеримагићева.

Додаје да се данас људи све чешће одлучују да дигну кредит за куповину стана, посебно уколико су ренте веће.

“Станове на дужи период углавном изнајмљују људи који су пословно везани за град или они који долазе да студирају у Сарајево”, објашњава Ћеримагићева.

Драган Милановић, директор агенције “Remax” из Бањалуке, каже да није сигуран да ли већа понуда станова на дан смањује понуду осталих некретнина, али да свакако велики број изнајмљивача умјесто изнајмљивања на дужи период прелази на стан на дан због доста веће зараде.

Рафик А. из Сарајева каже да је примијетио све већи број станова на дан у свом граду, али да он није у могућности да изнајмљује стан краткорочно јер има превише обавеза.

“Сигурно да је издавање станова исплативије, али ко може тиме да се бави свакодневно”, рекао је овај Сарајлија.

Цијене станова на дан се крећу од 35 КМ па навише, зависи од квадрата и шта се нуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана