Zatvoren četvrti “Jahorina ekonomski forum”: Rasterećenje privrede ubrzava ekonomski razvoj

Milijana Latinović
Zatvoren četvrti “Jahorina ekonomski forum”: Rasterećenje privrede ubrzava ekonomski razvoj

Jahorina - Vlada Republike Srpske usmjerena je na povećanje priliva novca u budžetu što bi omogućilo smanjenje opterećenja za poslodavce kojima bi, ako povećaju plate radnicima, već u prvoj godini bio vraćen pozamašan iznos uplaćenih poreza i doprinosa.

Istakao je to juče predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u razgovoru sa privrednicima na završnoj panel-diskusiji na “Jahorina ekonomskom forumu 2019”.

- Vlada je napravila određene korake u svim predviđenim mjerama, a od sredine ove godine za sve poslodavce koji povećaju platu zaposlenima u prvoj godini biće vraćeno 70 odsto uplaćenih poreza i doprinosa - naglasio je Višković.

Dodao je da Vlada RS u saradnji sa socijalnim partnerima nastoji da konkretnim zakonskim rješenjima rastereti poslovne subjekte izdvajanja za poreze i doprinose, te da je plan Vlade koncipiran u sedam oblasti, na osnovu potpisanih memoranduma sa Privrednom komorom, Savezom sindikata i Unijom poslodavaca. Višković je naglasio da je  cilj smanjenje direktnih poreza i doprinosa sa sadašnjeg nivoa od 64 odsto na nivo iz 2008. godine, te da se svi poslodavci vrate u zakonski okvir poslovanja kada je u pitanju isplata plata.

- Ako uspijemo za 50 odsto prepoloviti ove nezakonitosti, napravićemo epohalne rezultate, jer je u pitanju igra velikih brojki - rekao je premijer.

Analizi stanja u privredi prethodilo je nekoliko panela, među kojima i “Dualno obrazovanje - koncept za ubrzanje ekonomskog razvoja”, na kojem je istaknuto da je Srpska procesom uvođenja dualnog obrazovanja, na dobrom putu da uskladi svoje obrazovanje sa potrebama tržišta rada.

- Dualno obrazovanje nije ništa drugo nego spajanje teorije i prakse, kako bismo osposobili naše učenike za određene kompetencije i vještine da bi po završetku obrazovanja bili spremni za tržište rada ili za dalji nastavak školovanja onih koji to žele - istakla je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Naglasila je da resorno ministarstvo želi da se učenici obrazuju i kod poslodavaca, definišući upisne politike, ali i politike same nastave, kako u teoretskom, tako i u praktičnom dijelu.

Trivićeva je najavila potpisivanje sporazuma sa Privrednom komorom Republike Srpske kojim bi se definisalo obrazovanje učenika kod poslodavaca, a koje bi počelo u narednoj školskoj godini u 20 kompanija.

Predstavnik Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije Ivana Kovačević rekla je da se od donošenja zakona 2017. godine u potpunosti implementira ovaj model obrazovanja.

- Mi smo i ranije počeli da govorimo o dualnom obrazovanju, odnosno njegovim elementima jer u Srbiji posluje veliki broj njemačkih i austrijskih firmi - rekla je Kovačevićeva.

S obzirom na to da je tema ovogodišnjeg “Jahorina ekonomskog foruma” bila digitalizacija i ekonomija novog doba, ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević ocijenio je da su digitalizacija i tehnološki razvoj od presudnog značaja za budućnost svakog modernog društva, te da taj proces mora imati institucionalnu podršku.

- Budućnost modernog društva i njegove privrede bez digitalizacije nije moguća. To isto važi i za tržište rada i kapitala - rekao je Petričević tokom prezentacije teme “Industrija 4.0 - studija slučaja koncerna “Kolektor grupa”.

Nizom panela i prezentacija završen je dvodnevni “Jahorina ekonomski forum 2019”, koji je organizovalo Udruženje ekonomista Srpske SNjOT u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije. Pokrovitelji foruma bili su predsjednica RS Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

BDP

Radovan Višković je istakao da bruto domaći proizvod Srpske u proteklih 18 kvartala bilježi rast i da je lani taj rast iznosio 3,7 odsto uprkos ne baš povoljnim ekonomskim tokovima u brojnim zemljama.

- Pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ove godine za pola procenta je niža nego u 2018. godini. Ne tražimo izgovore, ali činjenica je da je na pad u prerađivačkoj industriji u dobroj mjeri uticao pad u sektoru energetike uzrokovan kvarom na Hidroelektrani “Dubrovnik”, koja već tri mjeseca nije u pogonu - objasnio je Višković. Kada je u pitanju proizvodnja i distribucija električne energije krajnjim potrošačima, Višković je rekao da Srpska, iako je to zahtjev EU, nije otvorila svoje tržište električne energije, jer je procjena da bi cijena skočila za 30 do 50 odsto, što ne bi mogli izdržati ni stanovnici, ni privreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana