“Prebijeno” 20,86 miliona maraka

 “Prebijeno” 20,86 miliona maraka 26.07.2018 16:20 | Marijana Miljić

Banjaluka - Privrednici i javni sektor u Srpskoj prebili su u trećoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji 20,86 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Prema preliminarnim podacima, obaveze i potraživanja kompenzovao je 581 učesnik.

- Oni su dobili preliminarne izvještaje o kompenzaciji koje mogu ispravljati do sutra do 15 časova. Nakon toga dobiće konačne izvještaje o trećoj multilateralnoj kompenzaciji - objavljeno je na sajtu Banjalučke berze.

U berzi su naglasili da je u ovoj kompenzaciji većina obaveza i potraživanja kompenzovana između privrednih subjekata.

- U sprovedenim kompenzacijama mnogi privrednici uspjeli su naplatiti potraživanja koja nisu bili u mogućnosti da naplate redovnim putem. Primjetno je značajno povećanje broja učesnika iz FBiH - naveli su u Banjalučkoj berzi i dodali da kao organizator ovog sistema imaju u planu dodavanje novih funkcionalnosti s ciljem stvaranja servisa koji će biti značajan alat u poslovanju privrede.

Privrednici ističu da su zadovoljni dosadašnjim rezultatima multilateralne kompenzacije i da treba nastaviti na ovaj način i dalje smanjivati obaveze i potraživanja. 

- Na ovaj način smanjujemo nelikvidnost koja je najveći problem privrede. Veliki dio starog duga je eliminisan i na novim kompenzacijama prebijamo nove obaveze i potraživanja. Rezultati bi bili još bolji kada bi u ovaj sistem bio uključen dodatni broj aktera - kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

U ovoj godini biće održana još jedna kompenzacija i to u oktobru. Kroz sistem multilateralnih kompenzacija do sada je prebijeno više od 600 miliona KM obaveza i potraživanja.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza, mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Poreska uprava RS zadužena je za kontrolu prijavljivanja obaveza i ima na raspolaganju kaznene mjere, ali ni one nisu zaživjele u praksi u punom obimu.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene, a na osnovu iskustava iz prve multilateralne kompenzacije, održane u oktobru 2015. godine, unaprijeđen je kompletan sistem.

Rezultati multilateralnih

kompenzacija u 2018. godini

*27,53 miliona - prva

*13,37 miliona - druga

*20,86 miliona - treća© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica