Agencija za osiguranje RS objavila izvještaj: Zarada uduplana,šteta odnijela 63,7 miliona KM

Agencija za osiguranje RS objavila izvještaj: Zarada uduplana,šteta odnijela 63,7 miliona KM 20.06.2018 17:44 | Marijana Miljić

Banjaluka - Osiguravajuća društva sa sjedištem u RS lani su ostvarila 28,68 miliona maraka neto dobiti, a njihovi troškovi na osnovu isplaćene odštete iznosili su 63,7 miliona KM.

U izvještaju Agencije za osiguranje RS za prošlu godinu navedeno je da je 12 društava za osiguranje u 2018. godini zajedno ostvarilo neto dobitak od 30,29 miliona, dok su dva imala gubitak od 1,61 milion maraka.

- Gubitak nije ugrozio ispunjavanje zahtjeva u pogledu adekvatnosti kapitala društava za osiguranje koja su ga ostvarila - naveli su u Agenciji za osiguranje RS.

Osiguravajuća društva su 2016. godinu završila sa neto dobiti od 14,89 miliona. Tada je deset društava imalo dobitak od 22,80 miliona, dok su četiri uknjižila gubitak od 7,91 milion maraka.

Obračunata premija na tržištu osiguranja RS iznosila je u 2017. godini 213,3 miliona KM i veća je za 7,6 odsto u odnosu na 2016. godinu. Premija neživotnog osiguranja porasla je za 7,8, a životnog za 6,7 odsto.

- Iako je nastavljen rast premije životnog osiguranja, ona još nije dostigla nivo u zemljama regiona. Putem zastupnika i brokera na tržištu osiguranja RS obračunato je 53,9 miliona KM ili 25,2 odsto ukupne premije u RS. Učešće obaveznog osiguranja u ukupnoj obračunatoj premiji iznosi 64,6 odsto - precizirala je Agencija za osiguranje.

Osiguravajuće kuće isplatile su lani 55,9 miliona KM na osnovu obaveza iz ugovora o neživotnom osiguranju, što je za četiri odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Na osnovu ugovora o životnom osiguranju isplaćeno je još 7,8 miliona maraka odštete i ona je porasla za 1,8 odsto.

U Agenciji za osiguranje RS ocjenjuju da je tržište lani ostvarilo bolje rezultate u odnosu na prethodnu godinu.

-  Stanje na tržištu osiguranja je dobro. Svi pokazatelji idu u dobrom smjeru. Imali smo rast premije, a odšteta je isplaćivana na vrijeme. Tehnički rezultat je bio pozitivan. Samo dva društva imala su negativan rezultat, od kojih je jedno smanjilo minus u odnosu na prethodnu godinu, dok je drugo poslovalo negativno iz poznatih razloga. Ove godine očekujemo još bolje rezultate  - kazao je direktor Agencije za osiguranje Slaven Dujaković.

Gubitak u 2017. imalo je banjalučko “Viner osiguranje”, koje je godinu završilo u minusu od 1,24 miliona, što je znatno manje u odnosu na prethodnu, kada je on iznosio skoro šest miliona KM. Turbulencije koje su pogodile banjalučko “Krajina osiguranje” nakon što su kroz dokapitalizaciju njegovi većinski vlasnici postali Naven Agarval i Gupta Nete ostavile su posljedice na njegovo poslovanje i na kraju prošle godine uknjižen je minus od 370.237 maraka. Situacija je ipak nešto povoljnija u odnosu na prethodnu godinu, kada je “Krajina” imala 1,11 miliona KM gubitka.

Dobrovoljno osiguranje

Izvještaj Agencije za osiguranje RS prvi put sadrži i stanje u oblasti dobrovoljnog penzijskog osiguranja jer je lani počelo sa radom prvo društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom. Prva uplata u Evropski dobrovoljni penzijski fond izvršena je 30. novembra, a do kraja prošle godine doprinos je uplatilo 16 članova.

Poslovanje u 2017. godini

*30,29 miliona KM - dobit 12 društava

*1,61 milion KM - gubitak 2 društva

Isplata odštete u 2017. godini

*55,9 miliona KM - neživotno osiguranje

*7,8 miliona KM - životno osiguranje© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica