Најгори савјети о родитељству које сте могли да чујете

ГС
Foto: Илустрација

Имали једно или петеро дјеце, радили посао с пуним радним временом или остајали код куће да бисте бринули о дјеци, родитељство је нешто што нико не би требао сматрати лаким послом.

Нажалост, једна од ствари која цијелу ситуацију може да закомпликује је потреба других људи да нуде нежељене и често врло погрешне савјете.

"Свако дијете третирајте исто"

Иако се може чинити поштеним, третирање ваше дјеце на исти начин ријетко је исправан приступ. Према савјетници за ментално здравље и специјалисти за породицу Адине Махали, боље је третирати дјецу као индивидуалце и бринути се о њима полазећи од тог начела.

Да, то може значити да проводите пуно времена с једним дјететом док другом дајете више простора.

"Немојте се бојати да гледате на свако дијете у његовој посебности и давати му оно што заиста треба", предлаже Махали.

"Дјеци дајте десерт само ако су до краја појела вечеру"

Наравно, не желите да ваше дијете живи од сладоледа, али ако му кажете да мора појести цијели оброк како би добило десерт, то га може с временом довести до развоја нездравих навика у исхрани. Иако је посао родитеља одлучити што је за јело, дијете треба одлучити хоће ли јести и колико, према ријечима Џен Орурке, едукаторке за родитеље и дјечје психотерапеуткиње.

То значи да га, ако сте одлучили да послужите десерт, понудите без обзира на то јесу ли дјеца појела вечеру у мјери коју ви сматрате довољном.

"Десерт не би требао бити награда, требао би само бити повремени дио вечере", сматра она.

"Ако ваше дијете има напад бијеса, једноставно га игноришите"

Дјеца нису вешта у емоционалној регулацији, а отуда и плач, вриштање и остале манифестације испада бијеса до којих углавном долази кад су уморна, гладна или узнемирена. Међутим, није ријеч о намјерној манипулацији.

"Дијете које проживљава тантрум пати и не контролира своје осећаје и поступке", каже. Она напомиње да родитељи не би требало само игнорисати дијете које се још налази у процесу развоја логике и вјештине закључивања.

"Превелики искази наклоности и љубави могу да размазе дете"

Желите ли да држите, грлите, милујете своје дијете, гугутати му по цијели дан? Радите то, јер тврдња да га то може размазити је неутемељена, сматра др.сц. Саманта Радфорд. "Бебе су биолошки створене за држање и ношење", каже она.

"Похвалите своју дјецу како бисте повећали њихово самопоштовање"

Хваљење дјетета за сваку најмању ствар коју уради може да доведе до нежељених посљедица. "То је контраинтуитивно, али сталне похвале заправо не помажу вашем дјетету", каже Радфорд, која напомиње да дијете може да изгуби своју унутрашњу мотивацију ако добија превише похвала за све што ради.

Умјесто тога, она предлаже кориштење неутралних запажања, попут примјећивања задовољства на дјететовом лицу након постизања неког циља.

"Удари дијете да га научиш поштовању"

Постоји много начина на које можете да научите дијете поштовању, а ударци нису дио њих, преноси Б92.

"Реци дјетету да је непристојно не загрлити члана породице"

Присиљавање дјеце да грле људе које не желе да грле само им даје до знања да немају право на одлуке кад су у питању њихова тијела. "Наравно, бака или дека можда стварно желе тај загрљај, али лекције о поштовању граница и пристанку морају да подразумијевају и то да се дјецу никад не присиљава да измјењују физички контакт с било ким ако то не желе", каже њујоршки психијатар др. Леа Лис.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана