Ко треба да је "глава куће"? Кад би то знали мање би се разводили

ГС
Ко треба да је "глава куће"? Кад би то знали мање би се разводили

Јако често људи мисле да, ако је неко глава куће, он има власт и одлучује о свему, поставља се као диктатор и тако да су сви остали ту да њега служе. То је потпуно погрешно

Ко је глава куће, мушкарац или жена? Питање које звучи тако једноставно, а изазива велику полемику у друштву. О овој теми су у "Јутру" на Првој говорили породични психотерапеут Небојша Савић, списатељица Милијана Барјактаревић и инфлуенсерка Наташа Ковачевић. Према речима породичног психотерапеута, данас многи погрешно разумеју деифиницију "главе куће".

"Мени се чини да је та тема баш актуелна, да се о њој много дискутује и да има много опречних ставова. Ја сам у својој примарној породици научила да је отац глава куће, а мајка врат", рекла је Наташа Ковачевић, док је списатељица истакла да се залаже за равноправност. "Ја сам за равноправност, нема ту 'ко коси, ко воду носи'. Мислим да све стварно треба да буде подједнако. Ја откако сам сама, радим и мушке и женске послове. Не треба ми мушкарац, мени треба само мајстор", рекла је Милијана.

Реч стручњака

"Ово питање углавном никада не покрећу парови који су јако срећни и задовољни у свом браку. То је за њих мање битна ствар. Неким другим стварима дају приоритет, али наравно да увек треба да постоји неко ко треба да пресече кад се не слажете у свему. Оно што сам ја наследио и што мислим да је наслеђе на нашим просторима, јесте да је мушкарац глава куће. Мени то није спорно, али је споран начин на који се то тумачи и примењује. Јако често људи мисле да, ако је неко глава куће, он има власт и одлучује о свему, поставља се као диктатор и тако да су сви остали ту да њега служе. То је потпуно погрешно", објаснио је породични психотерапеут Небојша Савић.

Шта тачно значи "глава куће"?

"Глава куће са собом прво носи одговорност - одговорност мушкарца за добробит жене, за децу, за кућу. Мислим да када би људи исправно разумели шта значи бити вођа породице или глава куће, не би се толико такмичили. Такође мислим да у последње време млађи брачни парови упадају у замку, а то је да брак доживљавају као трку и борбу за моћ.

У пракси значи овако - мушкарац је вођа, али он је ту да се бирне за добробит своје породице, на првом месту своје жене. У једној породици најважнији је однос између мушкарца и жене, па тек онда однос са децом. То је човек који је способан да зна шта се дешава у животу његове деце, како се осећа жена, да чак ставља потребе чланова породице испред својих", објаснио је Небојша Савић и открио да све више мушкараца тражи савете од психотерапеута.

"Бавим се брачним саветима 18 година. У почетку су 85 одсто клијената биле жене. Оне прво примете проблем и отвореније су за решавање проблема. Сада, рецимо три до четири године пре короне, мушкарци су одједном почели да преузимају инцијативу и да траже помоћ. Млађе генерације су много отвореније и не чекају да ствар дође до краја. Многи људи који дођу на почетку проблема, њима само треба додатна едукација", открио је Небојша Савић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана