Aко је имате пратиће вас срећа: Вјерује се да ова биљка има магичну моћ

ГС
Aко је имате пратиће вас срећа: Вјерује се да ова биљка има магичну моћ

Расковник је вишегодишња зељаста биљка из породице штитарки. Може достићи висину од 60 до 120 центиметара, а врсте ове биљке у источној Србији се сматрају магијским биљкама.

Најзаступљеније народно вјеровање јесте да је расковник природна амајлија која доноси напредак и срећу ономе који га посједује. Расковник се сматра заштитником куће и заштитником особе којој даје позитивну енергију, напредак и срећу.

Приписују јој се многа љековита својства, а између осталог вјерује се да је добра код:

проблема са чиром

проблема са варењем

против жутице

против гихта

за лијечење астме

природан је лијек за импотенцију код мушкараца

сок од расковника лијечи катаракту

подстиче менструацију.

С друге стране, народно вјеровање каже да ова биљка има невјероватну моћ да привуче позитивну енергију.

О народним вјеровањима када је ова биљка у питању писао је још Вук Стефановић Караџић у 19. вијеку. Вук је у свом Првом српском рјечнику за ову биљку забиљежио: „Расковник је нека трава, за коју се мисли да се њом, свака брава и свак и други заклоп отвори сам од себе. Отуда назив расковник, јер раскива и отвара све“.

За ову чаробну биљку постоји вјеровање да живи само један дан. Вјероватно зато што се до ње тешко долази. Никне у сумрак, процвјета током ноћи и ујутро увене.

Војници су у ратовима носили са собом расковник у виду амајлије и онај ко је код себе имао ову амајлију, ни метак га није могао убити, пише Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана