Уз овај трик беба ће заспати у року два минута

GS
Foto: X.com

Кад постанеш родитељ, одједном се пред тобом створи безброј и великих и малих брига и изазова, а посебно мјесто у свему има успављивање бебе.

Тај важан процес који сваког трена може да се распрсне у парампарчад многима је исцрпљујућ јер се повремено чини да ништа не помаже, па беба само плаче умјесто да спава. Ипак, изгледа да помаже нешто, и то прилично необично на први поглед.

Своје искуство о посебној методи успављивања бебе у пар минута прича Београђанка Драгана, која је послије порођаја лежала са бебом на неонатологији у Универзитетској дечјој клиници Тиршова. 

„То је невjероватно једно одjељење гдjе леже маме са тек рођеним бебама које се боре за живот. Толико љубави и снаге, бола и борбе никад нисам осЈетила на једном мjесту. Али занимљиво је да ту не постоје собе у класичном смислу већ боксеви издjељени стакленим зидовима тако да медицинско особље све врИЈеме има потпуну прегледност, а ви као пацијенти нажалост немате апсолутно никакву приватност или мир. А то је посебно незгодно јер су у питању новорођенчад која ријетко кад саставе више од сат времена спавања. И пошто у боксевима обично има десетак мама и беба, ту се малтене све вријеме чује плач и због свега тога је јако тешко уопште успавати дијете.“

Али медицинске сестре на том одјељењу су као и цијела прича тамо, заиста посебне, посвећене, пуне љубави према свом послу, дивне, пажљиве, пуне стрпљења и разумевања према мамама – све што углавном нећете срести у већини медицинских установа у Србији, каже Драгана за Задовољна.рс.

„Тако ми је једна од њих, с којом сам се за тих неколико недјеља посебно зближила, показала трик за успављивање бебе који ми је олакшао не само боравак тамо него и живот послије изласка. Како успавати бебу за мање од два минута – само је њежно и полако мазити по обрвама и између обрва. Бебац се смири у року од неколико секунди и у року од пар минута заспи. Пожељно је тај потез комбиновати са њежним гласом и неком поруком. У мом случају је то било „ту је мама, ту је мама“. Била сам фасцинирана како ово дјелује и осјећала се у тим тренуцима као најбоља мама на свијету. Штета што то успављивање врло брзо постане много теже и компликованије, па ова фора пали само у првим мјесецима“, каже Драгана.

А да ова техника заиста ради, показао је и један тата који је постао прави хит на интернету. Његов видео у ком успављује бебу у трену мазећи јој обрве видјело је скоро милион и по људи.

Ту он каже како је чуо да је бебу могуће брзо и лако успавати ако јој полако прстима прелазите преко обрва. И он то и чини њежно у снимку док беба полако, али сигурно тоне у сан.

Дакле, за оно што умије да дјелује као права наука, могуће рјешење је заправо врло једноставно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана