Здраве, укусне краљице јесени: За шта су све добре јабуке

Agencije
Здраве, укусне краљице јесени: За шта су све добре јабуке

Хрскаве, меке, киселе, слатке, обожавамо их свјеже, у компоту, колачима, па чак и "јачим" јелима с месом - јабуке могу све.

Једна просјечна јабука има нешто више од 50 калорија, а чак четири грама влакана и 14 одсто дневно препоручене дозе витамина C.

Садржи шест одсто препоручене дозе калијума, и одличан је извор флавоноида, који имају противупално и антиоксидантно дејство. Неутрализују слободне радикале и не дозвољавају им да нанесу штету ћелијама. Пазите када припремате јабуке јер се двије трећине антиоксиданата налазе управо у кори, па је немојте љуштити.

Нарочито су богате разградљивим влакном које се зове пектин, и помаже процес варења. Подстиче стварање корисних бактерија у систему за варење, и штити нас од гојазности и метаболичких и упалних процеса у том систему.

Пектин се у организму раствара и претвара у гел који успорава варење шећера и угљаних хидрата. На тај начин одржава се нормалан ниво шећера у крви, без "скокова".

Умањује и апсорбовање холестерола кроз исхрану, што нас штити од кардиоваскуларних обољења.

Једно истраживање спроведено у Охају показало је да једна јабука дневно, током само мјесец дана, умањује у крви ниво супстанце која доприноси очвршћавању артерија за чак 40 одсто.

Ниска калорична вредност и висок садржај влакана такође значе да нам јабуке дуже дају осећај ситости. Зато су одличне као грицкалица, у салати или уз сендвич, ако желите да држите тежину под контролом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана