Разумијевање анксиозности: Раздвајање нормалног од патолошког

мр сц, др мед Александар Пејић
Разумијевање анксиозности: Раздвајање нормалног од патолошког

Један од цитата који се често повезује с темом анксиозности долази од славне књижевнице Ј. К. Роулинг, ауторке књига о чувеном добром чаробњаку Хари Потеру: "Анксиозност је посљедица живљења у будућности."

Овај цитат наглашава како анксиозност често произлази из претјеране забринутости за будуће догађаје, умјесто усредоточености на садашњи тренутак. Сенека, римски филозоф и писац, је рекао: "Ми патимо више у имагинацији него у стварности". Овај цитат наглашава како наш ум може стварати анксиозност која је често интензивнија од стварних догађаја или изазова с којима се суочавамо.

Марија Кири, прва жена која је освојила Нобелову награду и једина особа која је освојила Нобелове награде у двије различите научне дисциплине, је својевремено изјавила "Не треба се борити против страха, већ га разумјети." Овај цитат, иако није директно усмјерен на анксиозност, одражава битну поруку о важности разумијевања наших унутрашњих страхова и анксиозности. Разумијевањем онога што нас плаши, можемо боље управљати нашим емоционалним одговорима и разликовати нормалне реакције од оних које захтијевају додатну пажњу.

Зато је сасвим логично запитати се да ли разликујемо нормалну забринутост од патолошке? Да ли разумијемо анксиозност у свакодневном животу? Линија између нормалне и патолошке анксиозности је врло танка.

Анксиозност је осјећај који сви повремено доживљавамо. Међутим, важно је разликовати нормалну анксиозност од патолошке. Кроз овај текст, истражићемо разлике између ове двије врсте анксиозности.

Шта је нормална анксиозност?

Нормална анксиозност је природна реакција тијела на стрес. Она нас припрема за изазове, као што су важан састанак, говорни наступ или спортски догађај. Овај облик анксиозности је привремен и обично нестаје након што се ситуација која га изазива заврши. Нормална анксиозност може бити мотивирајућа, помаже нам да будемо опрезни и фокусирани.

Шта је патолошка анксиозност?

За разлику од нормалне анксиозности, патолошка анксиозност је интензивна, прекомјерна и дуготрајна. Она се јавља често, без очигледног разлога, и може значајно ометати свакодневне активности особе. Патолошка анксиозност може бити симптом различитих анксиозних поремећаја, укључујући генерализовани анксиозни поремећај, панични поремећај, социјалну анксиозност, и друге.

Разликовање нормалне и патолошке анксиозности може се видјети кроз неколико кључних аспеката. Интензитет и трајање су први показатељи; док нормална анксиозност варира од ниске до умјерене јачине и обично је краткотрајна, патолошка анксиозност је интензивна и може трајати дуго. У погледу узрока и реакције, нормална анксиозност често је одговор на конкретни стресор, за разлику од патолошке која може настати без очигледног разлога. У смислу утицаја на живот, нормална анксиозност обично не омета свакодневне активности, док патолошка анксиозност може значајно ометати професионални живот, друштвене односе и уопште функционисање особе. На крају, оба облика анксиозности могу имати физичке симптоме, али они су код патолошке анксиозности обично интензивнији, укључујући убрзан срчани ритам, знојење, дрхтање, и гастроинтестиналне проблеме.

Разумијевање разлике између нормалне и патолошке анксиозности је кључно за правилно управљање овим осјећајима. Док нормална анксиозност може бити корисна и проћи без посебног третмана, патолошка анксиозност захтијева професионалну пажњу и често третман. Ако сумњате да ваша анксиозност прелази границе нормале и да вам смета у свакодневном функционисању, важно је потражити помоћ стручњака, првенствено љекара специјалисте психијатрије.

(Аутор је специјалиста психијатрије)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана