Алкохол и антибиотици - лоша комбинација по здравље или?

ГС
Foto: илустрација

Избјегавање алкохола док пијемо антибиотике једно је од оних логичних здравствених правила у које једноставно безусловно вјерујемо, попут правила да након оброка морамо да сачекамо 30 минута прије него уђемо у море.

Правило о алкохолу и антибиотицима такође је одличан изговор ако суботу вече желите да проведете код куће, јер ће је већина људи прихватити као оправдану. Али колико је ово правило заиста истинито?

Иако постоје анегдоте како алкохол јаче "удара" када се мијеша са антибиотицима, ипак не слушамо сваки дан приче о томе како су људи морали у болницу јер су помијешали ове двије ствари.

Овај савјет датира из давних 1950-их

Када су антибиотици изумљени сматрали су се супер-лијеком, а тада разарајуће болести (од обичних инфекција па све до сифилиса) одједном су могле да се излијече за само неколико дана или недјеља.

Сифилис, и остале полно преносиве болести узроковане бактеријама такође су почеле да се лијече успјешно са антибиотицима (тада откривеним пеницилином), и сви су могли да изађу и прославе!

Стога су 1950-их и 1960-их љекари савјетовали својим пацијентима да не конзумирају алкохол током терапије како не би доносили лоше одлуке и ширили болест док се потпуно не излијече. Алкохол сам по себи не умањује ефикасност антибиотика

Велики број људи вјерује како ће алкохол смањити способност антибиотика да уништи бактерије с којима се бори - чак 81% пацијената у једној Лондонској болници мислио је да је то случај. Али чини се како антибиотици настављају да обављају своју функцију чак када се у нашем тијелу појави алкохол, међутим симптоми које имате могу да се погоршају.

Такође, алкохол може да погорша стање вашег имунолошког система, што онемогућава успјешну борбу против инфекције. Проблем лежи и у чињеници да алкохол спречава квалитетан сан и смањује висину енергије и дехидрира ваше тијело, а све су то важни фактори који су битни за потпуни опоравак (независно о томе да ли ће антибиотици наставити нормално да дјелују).

Алкохол може да погорша нуспојаве антибиотика

Иако ће ефикасност антибиотика да остане непромијењена, неке нуспојаве могу да се појачају када их мијешамо са алкохолом. Најчешће нуспојаве антибиотика укључују мучнину, вртоглавицу, осјећај слабости и дијареју, а све су то нуспојаве и (претеране) конзумације алкохола. Стога ова комбинација може једноставно све да погорша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана