Зашто не би требало сушити веш у стану

ГС
Foto: Илустрација

Да ли и ви сушите веш у стану?

Осим што се на зидовима може појавити влага, ситуација се додатно погоршава ако приликом прања додајете омекшивач за веш. Током сушења одјеће могу се јавити испарења која у себи садрже штетне материје.

Сушење веша током јесени и зиме обично изгледа исто у свим домовима. Развучена сушилица у дневној или спаваћој соби, радијатори окићени чарапама...

Али, сушење одјеће у затвореном простору у ком обитавамо може бити опасно је јер се превише влаге испушта у ваздух. То је посебно лоше за астматичаре и особе склоне алергијама, упозоравају стручњаци. Ова пракса сушења веша унутар четири зида уско је повезана са високом концентрацијом гриња и спора плесни у ваздуху.

Росали Менон, научница која се бави квалитетом живљења заједно са колегом Колином Портеусом саставила је водич за здравији дом у ком покушава да ријеши проблем сушења веша у затвореном простору.

Она савјетује да ову праксу избјегавано, а ако то није могуће онда је неопходно да с времена на вријеме добро пролуфтирамо стан. Такође, она наводи да веш не би требало сушити у истој просторији у којој спавате.

Уколико сте у могућности, набавите машину за сушење веша јер ћете тако сачувати своје здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана