Zašto ne bi trebalo sušiti veš u stanu

GS
Foto: Ilustracija

Da li i vi sušite veš u stanu?

Osim što se na zidovima može pojaviti vlaga, situacija se dodatno pogoršava ako prilikom pranja dodajete omekšivač za veš. Tokom sušenja odjeće mogu se javiti isparenja koja u sebi sadrže štetne materije.

Sušenje veša tokom jeseni i zime obično izgleda isto u svim domovima. Razvučena sušilica u dnevnoj ili spavaćoj sobi, radijatori okićeni čarapama...

Ali, sušenje odjeće u zatvorenom prostoru u kom obitavamo može biti opasno je jer se previše vlage ispušta u vazduh. To je posebno loše za astmatičare i osobe sklone alergijama, upozoravaju stručnjaci. Ova praksa sušenja veša unutar četiri zida usko je povezana sa visokom koncentracijom grinja i spora plesni u vazduhu.

Rosali Menon, naučnica koja se bavi kvalitetom življenja zajedno sa kolegom Kolinom Porteusom sastavila je vodič za zdraviji dom u kom pokušava da riješi problem sušenja veša u zatvorenom prostoru.

Ona savjetuje da ovu praksu izbjegavano, a ako to nije moguće onda je neophodno da s vremena na vrijeme dobro proluftiramo stan. Takođe, ona navodi da veš ne bi trebalo sušiti u istoj prostoriji u kojoj spavate.

Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite mašinu za sušenje veša jer ćete tako sačuvati svoje zdravlje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana