Како правилно опрати одјећу и уклонити флеке од зноја, жутило испод пазуха и бактерије!

ГС
Foto: Илустрација

Високе температуре и повећана физичка активност чине да се више знојимо .

Влажне мрље испод руку или на леђима и непријатан мирис изазивају нелагоду. Најгоре је, међутим, што непријатни мириси често остају у одјећи, чак и након прања. Како уклонити зној са одјеће?

Одакле долази?

Зној је секреција знојних жлијезда која се састоји од воде, урее, соли, масти, угљених хидрата и минерала. Сам зној нема интензиван мирис. Само присуство бактерија узрокује њено разлагање и чини мирис јаким и непријатним.

Често мирис зноја указује на системске болести као што су:

  • хипертироидизам ,
  • проблеми са бубрезима
  • хормонални поремећаји.

Најчешће, међутим, наилазимо на први случај, то је „обичан“ непријатан мирис. Већина људи користи опште доступна средства у облику дезодоранса или антиперспираната , што значајно смањује интензитет непријатних мириса, али га не уклања у потпуности.

Природни дезодоранси - сигурни и ефикасни

Дезодоранси прикривају само мирис зноја, док антиперспиранти смањују знојење само неколико сати. Често се дешава да већ два сата након купања и ношења чисте мајице осјетимо мирис зноја. То може бити и зато што упркос прању непријатан мирис није потпуно уклоњен са одјеће.

Како уклонити зној са одјеће? Доказани начини

Разлог што мирис остаје на нашим блузама или мајицама су бактерије које су преживјеле на одјећи након знојења и нису биле потпуно уклоњене током прања. Влага омогућава бактеријама да се „поново активирају“ - топло и влажно окружење идеално је за њихов напредак.

Прање на високој температури је најефикаснији и најлакши начин за уклањање бактерија са одеће . Нажалост, не може се сва одјећа подвргнути таквом третману, а да се истовремено не уништи. Само бијеле ствари од памука или лана могу се прати на високим температурама. Одјећа са додатком пластике и вуне може се деформисати.

Шарена памучна мајица не може се бацити у машину за прање веша од 60 степени, али је пеглање потпуно безбједно.

Хлор и калијум перманганат су такође ефикасне методе за лијечење бактерија .

Раствори хлора доступни су у апотекама и савршени су за бијелце. Прије прања натопите знојну одјећу у води уз додатак хлора. Међутим, калијум перманганат можемо купити у апотеци и користити за обојене предмете. Опет, довољно је одјећу намочити у води са калијум перманганатом прије прања.

Још један доказан лијек за уклањање зноја са одјеће је сирће .

Довољно је осјетљива мјеста попрскати винским сирћетом и оставити неко вријеме, па опрати. Винско сирће ће додатно избијелити жуте мрље које је оставио зној. Можете се бојати да ће их, примјеном на одјећу у боји, промијенити боју. Ово је погрешно јер се сирће користи за бојење да поправи боје.

Сода бикарбона је такође ефикасан кућни лијек . Сода помаже у регулисању пХ воде и уклања бактерије. Користимо га за бијеле и деликатне предмете (најлон, рајон), додајући пола чаше соде бикарбоне у веш.
Када се боримо против бактерија на знојној одјећи, морамо запамтити да их не држимо у корпи за веш неколико дана, јер стварамо идеалне услове за размножавање микроба.

Ако немамо могућност да одмах оперемо одјећу, бар је оставимо да је осушимо на вентилираном мјесту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана