Kako pravilno oprati odjeću i ukloniti fleke od znoja, žutilo ispod pazuha i bakterije!

GS
Foto: Ilustracija

Visoke temperature i povećana fizička aktivnost čine da se više znojimo .

Vlažne mrlje ispod ruku ili na leđima i neprijatan miris izazivaju nelagodu. Najgore je, međutim, što neprijatni mirisi često ostaju u odjeći, čak i nakon pranja. Kako ukloniti znoj sa odjeće?

Odakle dolazi?

Znoj je sekrecija znojnih žlijezda koja se sastoji od vode, uree, soli, masti, ugljenih hidrata i minerala. Sam znoj nema intenzivan miris. Samo prisustvo bakterija uzrokuje njeno razlaganje i čini miris jakim i neprijatnim.

Često miris znoja ukazuje na sistemske bolesti kao što su:

  • hipertiroidizam ,
  • problemi sa bubrezima
  • hormonalni poremećaji.

Najčešće, međutim, nailazimo na prvi slučaj, to je „običan“ neprijatan miris. Većina ljudi koristi opšte dostupna sredstva u obliku dezodoransa ili antiperspiranata , što značajno smanjuje intenzitet neprijatnih mirisa, ali ga ne uklanja u potpunosti.

Prirodni dezodoransi - sigurni i efikasni

Dezodoransi prikrivaju samo miris znoja, dok antiperspiranti smanjuju znojenje samo nekoliko sati. Često se dešava da već dva sata nakon kupanja i nošenja čiste majice osjetimo miris znoja. To može biti i zato što uprkos pranju neprijatan miris nije potpuno uklonjen sa odjeće.

Kako ukloniti znoj sa odjeće? Dokazani načini

Razlog što miris ostaje na našim bluzama ili majicama su bakterije koje su preživjele na odjeći nakon znojenja i nisu bile potpuno uklonjene tokom pranja. Vlaga omogućava bakterijama da se „ponovo aktiviraju“ - toplo i vlažno okruženje idealno je za njihov napredak.

Pranje na visokoj temperaturi je najefikasniji i najlakši način za uklanjanje bakterija sa odeće . Nažalost, ne može se sva odjeća podvrgnuti takvom tretmanu, a da se istovremeno ne uništi. Samo bijele stvari od pamuka ili lana mogu se prati na visokim temperaturama. Odjeća sa dodatkom plastike i vune može se deformisati.

Šarena pamučna majica ne može se baciti u mašinu za pranje veša od 60 stepeni, ali je peglanje potpuno bezbjedno.

Hlor i kalijum permanganat su takođe efikasne metode za liječenje bakterija .

Rastvori hlora dostupni su u apotekama i savršeni su za bijelce. Prije pranja natopite znojnu odjeću u vodi uz dodatak hlora. Međutim, kalijum permanganat možemo kupiti u apoteci i koristiti za obojene predmete. Opet, dovoljno je odjeću namočiti u vodi sa kalijum permanganatom prije pranja.

Još jedan dokazan lijek za uklanjanje znoja sa odjeće je sirće .

Dovoljno je osjetljiva mjesta poprskati vinskim sirćetom i ostaviti neko vrijeme, pa oprati. Vinsko sirće će dodatno izbijeliti žute mrlje koje je ostavio znoj. Možete se bojati da će ih, primjenom na odjeću u boji, promijeniti boju. Ovo je pogrešno jer se sirće koristi za bojenje da popravi boje.

Soda bikarbona je takođe efikasan kućni lijek . Soda pomaže u regulisanju pH vode i uklanja bakterije. Koristimo ga za bijele i delikatne predmete (najlon, rajon), dodajući pola čaše sode bikarbone u veš.
Kada se borimo protiv bakterija na znojnoj odjeći, moramo zapamtiti da ih ne držimo u korpi za veš nekoliko dana, jer stvaramo idealne uslove za razmnožavanje mikroba.

Ako nemamo mogućnost da odmah operemo odjeću, bar je ostavimo da je osušimo na ventiliranom mjestu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana