Знате ли зашто су поскупили Нестле производи

GS
Foto: Ilustracija

Швајцарски прехрамбени див Нестле саопштио је данас да му се приход благо смањио у 2023. години под притиском неповољних валутних курсева и стагнације продаје који су превагнули над подигнутим цијенама.

Нестлеов приход пао је лани за 1,5 одсто, на 93 милијарде швајцарских франака (97,8 милијарди евра).

Неповољни валутни курсеви смањили су га за 7,8 одсто, а нето продаја имовине за 0,9 одсто. Када се искључе промјене валутних курсева и продаја имовине порастао је за 7,2 одсто, одражавајући 7,5 одсто више цијене и благи пад обухвата продаје, за 0,3 одсто.

Најавили пуно блажу цјеновну политику

Највише су лани подигли цијене у Европи, за чак 10,6 одсто, што је резултирало падом продаје за 2,4 одсто. Нето добит групе била је лани виша за 20 одсто него у 2022., поскочивши на 11,2 милијарде франака.

Прехрамбене фирме подижу цијене већ више од двије године, позивајући се на веће улазне трошкове енергије, транспорта и пољопривредних сировина.

Нестле наглашава да би у првом тромјесечју цјеновна политика требала бити пуно блажа, а раст “пуно више заснован на обухвату (продаје – оп. ур.) и на асортиману”, према ријечима извршног директора Марка Шнајдера у разговору с новинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана