Знате ли шта је медвјеђи лук и зашто га требате користити?

ГС
Знате ли шта је медвјеђи лук и зашто га требате користити?

Као и чешњак, медвјеђи лук (дивљи лук, шумски лук или сријемуш) богат је алицином.

Сушењем листова нестају љековита својства, па медвјеђи лук треба употребљавати само у свјежем стању, у облику тинктура од листова или луковица, свјежег сока и других препарата.

Врло је користан у ово вријеме јер, осим што помаже чишћењу организма, медвјеђи лук јача организам и има антивирусно и антибиотско дјеловање, па је добра заштита организма у случају пада имунитета, што се зна догодити почетком прољећа, каже фитоароматерапеут Маја Жалац.

"Може се додати варивима или песту којим ћете зачинити тјестенину или месо", каже она за "24сата.хр".

Наравно, можете га насјецкати и на салату те од њега направити тзв. хладну супу.

Добио је такво име јер представља прољетну делицију медвједима, не само људима. Медвједи га радо једу у прољеће чистећи организам и припремајући га за обилну храну током године.

Прије употребе, на примјер, тинктуре медвјеђег лука, која помаже код снижавања притиска, добро је поразговарати с љекаром или апотекаром о прилагођавању дозе.

Ако нисте познавалац, медвјеђи лук немојте брати сами него га радије набавите на тржници код већ провјерених трговаца.

Наиме, с брањем медвјеђег лука треба бити јако опрезан јер се лако замијени за једну од најотровнијих биљака у Европи - мразовац чији сви дијелови садрже отровне алкалоиде од којих је најпознатији колхицин, због чега га зову и биљни арсен.

Знакови тровања јављају се два до пет сати након јела. Почетни симптоми су мучнина, повраћање, грчеви у стомаку и прољев, а дисање постаје успорено. Отров дјелује на центре за дисање и крвоток, а довољно је 60 грама листова да изазове смртни исход.

Мразовац расте на планинским пашњацима и ливадама, уз рубове шума, а преферира влажнија мјеста. Цвијет је љубичасте боје с бијелим нијансама, личи на шафран.

Ево како разликовати мразовац од медвјеђег лука. Медвјеђи лук има јак мирис чешњака, а мразовац га нема. Мразовац има ушиљеније и кожастије листове који чине вијенац односно чашку.

Медвјеђи лук пак има копљасте, сјајне листове на засебним стапкама.

У сваком случају, кључно је бити пажљив при брању, а ако нисте сто посто сигурни о којој је биљци ријеч, радије не берите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана