Znate li šta je medvjeđi luk i zašto ga trebate koristiti?

GS
Znate li šta je medvjeđi luk i zašto ga trebate koristiti?

Kao i češnjak, medvjeđi luk (divlji luk, šumski luk ili srijemuš) bogat je alicinom.

Sušenjem listova nestaju ljekovita svojstva, pa medvjeđi luk treba upotrebljavati samo u svježem stanju, u obliku tinktura od listova ili lukovica, svježeg soka i drugih preparata.

Vrlo je koristan u ovo vrijeme jer, osim što pomaže čišćenju organizma, medvjeđi luk jača organizam i ima antivirusno i antibiotsko djelovanje, pa je dobra zaštita organizma u slučaju pada imuniteta, što se zna dogoditi početkom proljeća, kaže fitoaromaterapeut Maja Žalac.

"Može se dodati varivima ili pestu kojim ćete začiniti tjesteninu ili meso", kaže ona za "24sata.hr".

Naravno, možete ga nasjeckati i na salatu te od njega napraviti tzv. hladnu supu.

Dobio je takvo ime jer predstavlja proljetnu deliciju medvjedima, ne samo ljudima. Medvjedi ga rado jedu u proljeće čisteći organizam i pripremajući ga za obilnu hranu tokom godine.

Prije upotrebe, na primjer, tinkture medvjeđeg luka, koja pomaže kod snižavanja pritiska, dobro je porazgovarati s ljekarom ili apotekarom o prilagođavanju doze.

Ako niste poznavalac, medvjeđi luk nemojte brati sami nego ga radije nabavite na tržnici kod već provjerenih trgovaca.

Naime, s branjem medvjeđeg luka treba biti jako oprezan jer se lako zamijeni za jednu od najotrovnijih biljaka u Evropi - mrazovac čiji svi dijelovi sadrže otrovne alkaloide od kojih je najpoznatiji kolhicin, zbog čega ga zovu i biljni arsen.

Znakovi trovanja javljaju se dva do pet sati nakon jela. Početni simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku i proljev, a disanje postaje usporeno. Otrov djeluje na centre za disanje i krvotok, a dovoljno je 60 grama listova da izazove smrtni ishod.

Mrazovac raste na planinskim pašnjacima i livadama, uz rubove šuma, a preferira vlažnija mjesta. Cvijet je ljubičaste boje s bijelim nijansama, liči na šafran.

Evo kako razlikovati mrazovac od medvjeđeg luka. Medvjeđi luk ima jak miris češnjaka, a mrazovac ga nema. Mrazovac ima ušiljenije i kožastije listove koji čine vijenac odnosno čašku.

Medvjeđi luk pak ima kopljaste, sjajne listove na zasebnim stapkama.

U svakom slučaju, ključno je biti pažljiv pri branju, a ako niste sto posto sigurni o kojoj je biljci riječ, radije ne berite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana