Знате ли којом страном алуминијске фолије треба покрити месо када се пече: Разлика је јако велика

ГС
Foto: Илустрација

О алуминијској фолији написали смо пуно текстова јер је она у посљедње вријеме постала неизоставни помоћник у домаћинству.

Но, данас вам откривамо како правилно одабрати алуминијску фолију.

Да, има разлике!

За сваку употребу најбоља је дебља фолија јер се не морате бринути да ће се потргати. Но, како правилно користити алуминијску фолију када печете омиљене намирнице? Ево одговора.

Када користити мат, а када сјајну страну алуминијске фолије?

Сигурно сте примијетили да фолија има једну сјајну, а другу мат страну. Квалитета печења и добивени окус овисе и о томе с које стране ставите фолију на лим за печење. Сјајна страна боље одбија топлину и мања је вјеројатност да ће се залијепити за храну, док мат страна пропушта топлину.

Стога увијек пазите да вањска страна увијек буде мат, а сјајни дио окренут према унутра према храни. Још једном - мат страна пропушта топлину, а сјајна је одбија. Дакле, ако печете месо и окренете посуду за печење тако да сјајна страна буде горе, морат ћете кухати храну много дуже. Стога код печења мат страна фолије увијек треба бити горе, пропушта топлину и храна ће се брже скухати без исушивања. Сјајна страна увијек треба бити на врху ако храну треба дуже држати топлом.

Исто вриједи и ако је потребно заштитити храну од температуре (нпр. храна извађена из хладњака трајат ће пуно дуље и неће се покварити). Стога, када се не пече, сјајна страна увијек треба бити окренута према ван.

И фан гастро фект за крај: Ако волите хрскаву корицу пржену до златне боје, користите фолију за печење меса на сљедећи начин. У првој фази печења покријте месо алуминијском фолијом, али је пред крај не заборавите скинути како би се корица лијепо запекла. Идеално је скинути фолију 5-10 минута прије краја печења, пише Јутарњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана