Зашто астронаути избјегавају да конзумирају салату

Срна
Зашто астронаути избјегавају да конзумирају салату

Салата није омиљено јело астронаута, јер у свемиру постаје мета бактерија - истичу научници.

С обзиром на то да је препоручљиво јести што више воћа и поврћа, стручњаци тестирају разне методе узгоја у свемиру како би се астронаути или комерцијални путници могли што квалитетније хранити.

Али, ново истраживање указује на то да би "свемирска салата" могла представљати ризик за астронауте, колико год била храњива.

Проблем је у томе што уз узгој лиснатих биљака попут салате и спанаћа у микрогравитацији долази посебан "прилог" - бактерија.

Према тестирањима спроведеним на Универзитету Дилавер, биљке узгојене у симулираној микрогравитацији биле су много осјетљивије на салмонелу (салмонелла ентерица).

У Међународној свемирској станици има пуно агресивних бактерија и гљивица, а ако би оне подстакле развој разних болести, астронаути би били у животној опасности.

"Нико не жели да цијела мисија пропадне због неке епидемије узроковане храном", наводи биолог Херш Беис.

Научници су у лабораторији симулирали услове у микрогравитацији и затим лишћу салате додали ту бактерију.

Изненадило их је што су се сићушне поре у салати отвориле и омогућиле "инвазију" бактерија - наводи портал "Сајенс алерт".

Научници су затим салати додали корисну врсту бактерија, која обично штити биљке од спољних стресора, али одбрана и даље није била ефикасна.

Закључак је да микрогравитација онемогућава хемијске реакције помоћу којих зелена салата осигурава своју заштиту.

Мада су пријашње студије показале да је свемирска салата безбједна за конзумацију и једнако храњива као и она узгојена на Земљи, ново истраживање указује на то да би могло доћи до проблема при борби са патогенима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана